МОСВ: В момента няма опасност от преливане на реките

Министерството призовава хората също да разчистват снега от дворове и тротоари

Към настоящия момент няма опасност от преливане на реки в страната. В това увери Асен Личев от Министерство на околната среда и водите в интервю за "Преди всички" по БНР. За да се избегнат наводнения при снеготопенето след време, Личев призова: "Това е максимално възможното почистване на снега от населените места и складирането по бреговете на реките. Сега хората трябва сами да си отпушат навсякъде каналите, за да са готови. Не е без значение активността на гражданите за почистване на тротоарите и дворовете, за да може този сняг да се смъкне към улиците, където да го поеме отводнителната инфраструктура, защото иначе едновременното му стопяване би довело до много по-голяма вълна. И не на последно място – възстановяване на снегозадържащите съоръжения по пътната инфраструктура, защото вече на някои места след снеговалежите и преспите тя е изчезнала, не се вижда нищо".


В случай че снегът в момента се стопи изведнъж, опасността от наводнения е огромна и съвсем реална. Асен Личев обясни какво означава т.нар. "наличен воден еквивалент" на снега към този момент и каква е фактическата обстановка. "На Мургаш, Мусала, Ботев и Вихрен са над 225 литра на квадратен метър. По територията на страната преобладава от 0 литра – това са Пловдивско, Хасковско и Ямболско, до 80-100 литра на квадратен метър в Източна Стара планина, Витоша и Родопите. В Североизточна България е до 60 литра на квадратен метър – в Добричко и Шуменско. За Софийско поле е от 10 до 30 литра на квадратен метър", разясни картината експертът.


"Положението в страната относно бедстващите райони и наводненията е трагично. Правителството трябва да вземе спешни мерки", заяви по-рано в кулоарите на парламента Корнелия Нинова от БСП. "Към този момент управляващите бездействат. Трябва да се предприемат спешни действия за да не се повтори трагедията от Мизия и Аспарухово. Все още има хора в Мизия, които живеят във фургони“, отбеляза Корнелия Нинова.


До края на седмицата от БСП в деловодството на НС ще внесат промени в Закона за бедствията и авариите. Нинова отбеляза, че левите ще имат среща с кметовете на всички засегнати райони. „Голяма част от кметовете нямат пари за почистване на речните корита“, напомни тя.