Петвалентната ваксина за имунизация на деца е безопасна

Общество

20-01-2016, 13:52

Снимка:

©Веселин Боришев

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Мръсна война на икономически интереси може да засяга мен, но не и спокойствието на хората, гневи се Москов

Петвалентната ваксина за имунизация на деца е безопасна - тя не е била обект на прокурорски проверки, нито в нея има живак. За пореден път в рамките на няколко месеца спекулативни онлайн издания принудиха здравния министър Петър Москов да дава гаранции за качеството на ваксините, които получихме като дарение от Турция.


След заседание на кабинета Москов гарантира на всички майки и бащи, че задължителната ваксина отговаря на всички изисквания. "Тя е най-използваната в Европа, напълно изрядна е", отсече здравният министър. "Мръсна война на икономически интереси може да засяга мен, но не и спокойствието на хората за децата им", ядоса сe Москов. За него това минава границите на човешкото. "Прилагана е и ще продължи да бъде прилагана, отсече той по отношение на ваксината "Пентаксим".


Министърът обясни, че проверка на прокуратурата е имало и тя е била съвместна с МЗ, но целта й е била да удостовери по сигнали, че всичко е наред с друга ваксина - ставало въпрос за резервната ваксина за хепатит, която се държи на склад в случай на бум на бежанци и други кризи.