Джани Инфантино иска световно по подобие на европейското през 2020

Да се състои в различни страни

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино, който е кандидат за президент на Международната федерация по футбол ФИФА, призова за провеждането на едно световно първенство в различни страни. Това се посочва в официалната му програма, публикувана на сайта Fifaforward2016.com.

"ФИФА трябва да обмисли възможността за провеждане на световното първенство по футбол не в една или две страни, а в определен регион като цяло, за да имат честта няколко държави да проведат Мондиал и да имат възможност да спечелят от това", счита Инфантино.

Вече беше реализирана подобна идея от страна на президента на УЕФА Мишел Платини за провеждане на европейско първенство в няколко държави. През 2020 година финалите на европейския шампионат по футбол ще се играят в 13 държави.

Изборите за президент на ФИФА ще се проведат на 26 февруари. Инфантино ще се бори за поста с принца на Йордания Али бин ал Хюсейн, бившия заместник-генерален секретар на ФИФА Жером Шампан от Франция, Токио Сексвале от Южна Африка и с президента на Азиатската футболна конфедерация шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа.