2 сценария за стрес-тестове на банките

Портфейл

19-01-2016, 14:35

Снимка:

Pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БНБ пуска нова монета от два лева с лика на Паисий

Резултатите ще са ясни през август, заяви гуверньорът на БНБ

От 15 февруари нататък ще започне същинската част на прегледа на качеството на активите и ще бъде последвано от стрес тестове за банките. Това заяви на организираната от "Капитал" Десетата годишна среща между бизнеса и правителството управителят на БНБ Димитър Радев. "Всички активи в балансите ще бъдат обект на този преглед, но не всички кредитни портфейли ще бъдат обект на анализ, а тези, които се класифицират като портфейли с най-висок рисков профил", каза Радев по време насвоето изложение. И посочи, че много важна част от прегледа е и заключението относно справедливата пазарна стойност на обезпечението по тези кредитни портфейли.

"Тази част трябва да приключи до края на месец юни. Тя ще постигне като основа за стрес тестовете. Те ще използват оценката на активите като входяща информация. Ще се направят на база на два сценария, един основен и един негативен“, заяви гуверньорът на Централната банка.

Резултатите от тестовете на родните банки се очакват до началото на месец август. Радев посочи, че тогава ще бъдат обявени резултатите от цялата проверка, както и мерките, които се предприемат за решаване на проблеми, ако такива се появят. В началото Радев отбеляза, че прегледът на качеството на активите и свързаните с това стрес тестове ще бъдат събитието на 2016 г. за Централната банка и за банковия сектор. И бе категоричен, че доверието в БНБ и банковата система „е нещо, което устойчиво трябва да се установи“.