Комисар Хан: България е пример за страните от Балканите

Ръстът на икономиката ще бъде над 3 процента, обяви премиерът Борисов

Делът на страните-членки от ЕС намалява - това не е просто критика, а реалност, с която трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да я променим. Трябва да ползваме различни добри примери и в това отношение България е натрупала уникален опит, от който могат да се възползват всички страни от региона. Може би си спомняте, какво значи да правите реформи, каквито предприехте през 2007 година. Това заяви Йоханес Хан, еврокомисар по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

„Като имаме предвид моите различни дискусии с министър-председателя Бойко Борисов ми показва колко силно мотивирана е България да работи в тези различни сфери. Нямам съмнения, че България е привърженик на тази програма. Въпросът е да се посрещат и основните предизвикателства в регионален план“, каза още той. „България се справи с тези предизвикателства като укрепи своята стабилност, на която страната ви се радва и днес, както четем и по макроикономическите данни“, подчерта еврокомисарят. И отбеляза: „Ключов елемент според моя опит е силният фокус, който трябва да се дава върху регионалното икономическо развитие. Тук следва въпросът за свързаността на ЕС. Това е също така и приоритетът за България да развива сътрудничеството в Югоизточна Европа, да поставя реалистични приоритети за инфраструктурните проекти, за инвестициите. В това отношение важен приоритет е интерконекторът между България и Сърбия“.

Според комисар Хан най-голямото предизвикателство пред ЕС очаквано е бежанската криза:“Говорим за милиони хора, устремили се към нашия континент. Това е икономическо и политическо предизвикателство, но породено от убеждението, че Европа предлага възможности“.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%, защото 2015 г. в държавата само от фондовете влязоха около 7 млрд. лв. Средствата влизат в иновациите, конкурентоспособността и през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат по-голям ръст на печалба.

„Единственият оптимизъм към ЕС, е че ние винаги малко бавно действаме като дойде криза, дали е финансова, дали е с мигрантите, но накрая намираме решение, макар и по-бавно. Надявам се да излезем и от тази ситуация. Ние минахме през тежки периоди, които не знам дали сте ги усетили“, каза Борисов. Премиерът коментира и разрива в отношенията между Русия и Турция, както и последиците за страната ни: „Ние нито сме протурски, нито проруски. Само ви напомням през какво сме минали, под какъв натиск съм бил подложен през това време. От Анкара ни казаха България загуби всичко“.

“Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган. Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. „Южен поток“ стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно и вследствие, на което наши производители фалираха, заради санкциите срещу Русия. Турция не ги спазваше – милиарди евро обороти“, припомни Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред участниците в срещата, че изминалата 2015 година е била успешна за България. И посочи, че правитеството е събрало 2.8 млрд. лв. повече приходи в бюджета. „Записахме най-добър резултат от еврофондовете - 96% за първия период - безспорен успех на страната“, подчерта Плевнелиев. "Ние не градим икономически стени, не преначертаваме границите на Балканите. Искаме стените да падат, а не да ги местим. Бъдете двигател на региона", обърна се Плевнелиев към българския бизнес.