АПИ: Пътувайте в Североизточна България само по спешност

Дръжте връзка с Координационния ни център, настояват от Пътната агенция

След обилните валежи обстановката в страната постепенно и бавно се нормализира, но остава усложнена. Няма данни за бедстващи или застрашени хора. Все още има селища без ток и вода. Най-тежко е положението в Североизточна България. Бедственото положение продължава да е в сила за общините Дулово, Самуил и Върбица. Ситуацията в Разград се нормализира. Преспите, причинени от снегонавяванията, остават големи. Това създава най-сериозните проблеми пред фирмите, които чистят пътищата. Няма населени места в областта без ток, вода или без достъп до тях, съобщава Нова телевизия.


Остава тежка обстановката в Североизточна България. Това каза и Денислав Пейчев от Агенция "Пътна инфраструктура" пред БНТ. "Пътят Разград-Шумен по основното направление Русе-Разград-Шумен-Варна вече е отворен за движение и всички шофьори могат да карат по него при зимни условия", изтъкна Пейчев. Той обясни, че към момента Западна и Централна България е отворена, обработена и всички пътища са проходими.


По думите му, към момента никъде не се налагат задължителни вериги за автомобилите, а третокласната пътна мрежа в областите Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Русе в Североизточна България остават затворена за движение на тежкотоварни автомобили. "Основният проблем са ураганните ветрове и силните снегонавявания, които създават опасност дори за пътно почистващата техника, защото видимостта е много ниска, има опасност от излизане от пътя", уточни Пейчев. Той посъветва всички водачи на автомобили да не предприемат пътувания в Североизточна България, освен ако не е крайно наложително, а ако е, да се свържат с Координационния център на АПИ.


В Община Силистра ситуацията също се нормализира. Училища в цялата страна остават затворени и днес.
Републиканската пътна мрежа вече е проходима. Главните пътищата са отворени. Непочистена остават третокласните пътища в северната част на област Шумен. През изминалите две денонощия служителите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили близо 800 спасителни и аварийни дейности, съобщават от пресцентъра на МВР. Вече е възстановено електрозахранването на 130 000 клиенти в над 450 населени места в Североизточна България, съобщават от Енерго-Про. От там уточняват, че са възникнали и нови повреди. Поради това все още без ток са 17 000 клиенти в 122 населени места.


Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България е нормална, съобщиха от пресцентъра на EVN България. Екипите на дружеството са възстановили електрозахранването в засегнатите населени места в района. Към 09:00 днес само отделни села или махали в труднодостъпни райони имат смущения в електрозахранването, като се работи и по тяхното окончателно възстановяване, уточняват от компанията. EVN България остава в готовност за реакция в случай на ново влошаване на метеорологичните условия.


Във връзка с минусовите температури в София са извършени обработки на пътните платна със смеси срещу заледяване. Тази нощ фирмите, ангажирани с почистването на града, са обработили трасетата във всички райони, по които се движи общественият транспорт, опасни, стръмни пътни участъци и основни улици в кварталите. Работили са над 120 снегопочистващи машини. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Направено е опесъчаване на планинските пътища във Витоша - Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко. Към момента в София няма сигнали за места без електрозахранване. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути.