Москва и Доха стоплят тона заради Сирия

Емирът на Катар за пръв път е в Русия

Всяко отлагане и продължаване на конфликта в Сирия, може само да доведе до унищожаването на невинни жертви в продължаващата пета година гражданската война в нея. Това се договориха руският президент Владимир Путин и емирът на Катар Тамим Ал Тани, предава специалният кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев.

Това е първото посещение на държавен глава на Катар в Русия и то се осъществява от най-младия монарх не само от държава от Арабския залив, но и от цял свят - емира Тамим Ал Тани. Въпреки, че между Доха и Москва през последните години се наблюдаваше сериозно разминаване във външнополитическите позиции по отношение на кризата в Сирия, двамата лидери успяха да постигнат първоначално съгласие за бъдещите процеси в близкоизточната държава.

Двамата се договориха още да бъдат увеличени усилията за намиране на политическо решение за Сирия, защото в противен случай всяко забавяне може само да напрегне допълнително обстановката в региона и да увеличи междурелигиозното насилие. Двете страни разчитат, че в съотвествие с постигнатите договорености и с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, преговорите между сирийското правителство и опозицията ще започнат в най-скоро време през този месец -обяви руският първи дипломат Сергей Лавров.

Русия и Катар ще се стремят за ефективна борба с тероризма, стана ясно още от срещата на президента Путин и емира Ал Тани. По време на посещението в Москва, според катарския първи дипломат Халед Ал Атия, емирът на страната Тамим Ал Тани е отбелязал необходимостта Близкият изток да стане свободна от оръжие за масово поразяване зона. В същото време емирът на Катар е  засегнал и другия парещ въпрос в Близкия изток – палестинският.

Според Доха е необходимо да се окаже натиск, за бъде снета незаконната блокада на сектора Газа и да се прекрати заселването  на Западния бряг, както и заселването с израелски граждани в Йерусалим. Путин и Ал Тани са постигнали единомислие, че Израел и Палестина трябва да възобновят директните  преговорите и въз основа на международната правна база с цел създаване на независима палестинска държава. Москва е поставила и други въпроси, свързани с процесите в други кризисни точки в Близкия изток като Либия и Йемен. Руският президент Владимир Путин предложи на намиращия се в Москва емир на Катар Тамим Ал Тани страните им да съгласуват позициите си в областта на газа и особено в сферата на енергетиката.

Емирът на Катар отправи покана до председателя на Думата Сергей Наришкин да посети Доха. Преди няколко седмици в Москва на посещение бе външният министър на Катар Халед Ал Атия.