Евробарометър отчита увеличение на корупцията

Общество

19-01-2016, 07:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според компаниите това е особено видно при обществените поръчки

По-голяма част от бизнеса в България намира корупцията за проблем в страната, отколкото през 2013 г., сочи изследването на Евробарометър "Нагласите на бизнеса спрямо корупцията в Европейския съюз", което за последен път се проведе през 2013 г. В тази негативна тенденция са и Италия и Румъния, пише "Дневник".
В същото време бизнесът усеща спад в корупцията в Чехия, Португалия и Унгария. 60% от компаниите в България, участвали неуспешно в конкурси за обществени поръчки, смятат, че са изгубили заради корупционни практики от страна на отговорните институции, сочи изследването. Най-нисък процент на недоволни поради тази причина компании е в Холандия – 5%.
67% от анкетираните български компании смятат, че патронажът и непотизмът са проблем за бизнеса, след румънските (70%) и гръцките (68%). На другия край на класацията са Дания и Великобритания, където този проблем срещат съответно 4 и 5%.
Компаниите само в две държави по-често, отколкото в България, се оплакват от корупция и те са Румъния и Гърция. България е следвана от Италия, където усещането за корупция е малко по-рядко срещано.
Покровителството над близки и роднини е по-малко срещаната корупционна практика – само 18% от българските компании я определят като най-сериозен проблем.
90% oт бизнеса в България смятат, че прекалено топлите връзки между бизнеса и политиката водят до корупция. Тази гледна точка е по-застъпена единствено в Италия.
България е на първо място по отговори (89% от запитаните), според които връзките и подкупите са често най-лесният начин за достъп до определени публични услуги. След нея са Гърция (86%) и Кипър (85%).
Също така се намираме в четворката (заедно със Словения, Португалия и Италия), които най-често в ЕС се съгласяват, че единственият начин да успееш в бизнеса е с политически връзки.
Компаниите в България, Литва, Гърция и Словакия най-често в ЕС очакват да бъдат жертва на корупция за разрешителни за строеж, а 4% от анкетираните български компании потвърждават, че им е искан подкуп за разрешително за дейност.
На европейско ниво четири от всеки десет компании смятат, че корупцията е проблем в бизнеса им. Често обаче корупцията не е най-сериозното предизвикателство. Данъчните ставки, бързо променящото се законодателство и политики и сложността на административните процедури са най-често споменаваните проблеми за бизнеса в Европейския съюз. Едва след тях идват патронажът и непотизма и корупцията.
В същото време Чехия и Португалия са първенци при намаляващо усещане за корупция при бизнеса.
В Италия (98%), Гърция (96%), Румъния (95%), Испания и Кипър (по 93%) най-голяма част от компаниите смятат, че корупцията е широко разпространена в страната.
В 13 държави членки има спад от поне три процента в пропорцията на компании, които смятат, че подкупите и връзките са често най-лесният начин да се стигне до определени публични услуги и че протежирането и корупцията пречат на конкурентоспособността в тяхната държава.
Закрилянето на приятели и членове на семейството в бизнеса, данъчните измами и неплащето на ДДС са смятани за най-често разпространените корупционни практики в частния сектор, докато политиците нарушават правилата с подкупи и злоупотреба с власт.
Повече от 3 от 10 компании в ЕС, които са участвали в конкурси за обществени поръчки, заявяват, че не са спечелили заради корупция (заради изопачени изисквания в полза на конкретен участник, неяснота при критериите за избор и оценката и конфликт на интереси при процедурата като най-често посочвани дефицити) .