КЗП забрани на GSM оператори да държат насила клиенти

Портфейл

19-01-2016, 07:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако решението на комисията се потвърди в съда, гражданите могат да търсят обезщетения

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от най-големите мобилни оператори в България да отказват на абонатите си прекратяване на контрактите с мотиви, които не са предвидени нито в договорите, нито в общите условия към тях. Това съобщиха вчера от комисията, цитирана от в. "Сега". Досегашната практика на телекомите няма каквито и да е правни основания, твърдят от комисията.
КЗП вече е връчила заповедите на двата телекома да преустановят нелоялната практика, обясниха пред "Сега" оттам. Проверките са по жалби на недоволни клиенти и са заведени в края на миналата година.
Единият от операторите отказва на клиенти да си прекратят договора, ако заявлението не е подадено точно в обекта, в който е сключен. Според юристите на КЗП, след като подобно условие не е залегнало в договора с оператора, той няма право да го изисква от потребителя.
Другият търговец на мобилна услуга изисква искането за прекратяване да бъде на типова бланка за предизвестие, въпреки че и това не било писмено описано предварително. Общите условия на дружеството допускат писмената заявка да бъде подадена освен по образец и в свободна форма. На практика търговецът изисква от абонатите си да попълват бланка за допълнително споразумение към договорите по образец. Той се предоставя в магазините на телекома и трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. Ако тези изисквания не са спазени, договорът не се прекратява.
Тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики, категорични са в становището си от КЗП. Операторите обжалват получените заповеди, затова не се съобщава кои са нарушителите. В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики клиенти могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.
Разводът с телекомите от години е проблем за потребителите. Преди година и половина например КЗП заведе колективен иск срещу трите най-популярни оператора заради прекомерно високите неустойки при прекратяването на договорите. Исковете са заради клауза, която задължава клиентите да платят всички месечни такси до изтичане на срока на контракта в случай на разтрогването му по тяхно желание, независимо от причината за това.