Меркел няма да променя радикално бежанската политика на Германия

Свят

18-01-2016, 16:12

Снимка:

©glasove.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Меркел: Броят на пристигащите имигранти е твърде голям

Числеността на пристигналите вече намалява, обяви правителството

Германският канцлер Ангела Меркел се вслушва в призивите от стана на управляващата коалиция за промяна на миграционната политика, но няма радикално да я промени. Това обяви на брифинг правителственият говорител Щефен Зайберт. Той напомни, че Германия си е поставила ясни цели – от една страна, Берлин смята да заложи на интеграцията на мигрантите, а от друга да ускори процеса на депортиране на онези, които няма право на бежански статут в Германия. "Числеността на пристигналите вече е по-малка отпреди седмици и месеци“, отбеляза говорителят.


Бившият председател на партия "Християнсоциален съюз" (ХСС) и бивш премиер на Бавария Едмунд Щойбер постави ултиматум на германския канцлер Ангела Меркел, като изиска до края на март да се намали броя на бежанците в страната. Той е изказал изискванията си в интервю за в. Suededeutsche Zeitung, цитиран от РИА Новости и actualno.com. "Ангела Меркел трябва да измени своята позиция, в противен случай катастрофални последствия очакват Германия и Европа", казва той. Щойбер призовава канцлера окончателно да затвори границата с Австрия за бежанци. По думите му това е "единственият начин" да убеди другите европейски страни в това, че проблемът с мигрантите трябва да се решава със съвместни усилия. Едноличните действия на Меркел по този въпрос са довели до "сериозен разлом" в Европа, добавя Щойбер. Партия ХСС, по думите му, ще направи всичко, за да постигне изменение на курса на "сестринската" партия "Християндемократичен съюз" (ХДС), дори ако Меркел, явявайки се лидер, бъде против.


Немските медии констатират, че натискът над Меркел се усилва, включително и сред колегите й по управляваща фракция. По-рано подобен ултиматум срещу федералния канцлер е изказвал сегашният баварски премиер Хорст Зеехофер. Ако в рамките на две седмици на немската граница не бъдат възстановени "определени законодателни отношения", той възнамерява да се обърне към съда. Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел също е заявявал необходимост да се снижи количеството бежанци, пребиваващи в страната. За защита на границите е заявявал и финансовият министър Волфганг Шойбле, предложил проблемът с мигрантите да се реши чрез повишаване на цените на бензина на територията на Евросъюза.