Амнести: Мигрантките са подложени на насилие и секстормоз

Свят

18-01-2016, 11:32

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Германия връща мигранти

Папата: Европа да продължи с приема на мигранти

Най-заплашени се чувствали в Унгария, Хърватия и Гърция

Жените и момичетата мигранти, идващи в Европа, са подложени на насилие и сексуален тормоз по време на всеки етап от своето пътуване. Това предупреждава в нов доклад, публикуван днес, международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Асошиейтед прес. Документът се основава на интервюта, взети в Германия и Норвегия миналия месец с 40 жени и момичета, включително от Сирия и Ирак. Те са пътували през Турция и Гърция.


Жените, пътували сами или само с деца, са се чувствали под особено сериозна заплаха в Унгария, Хърватия и Гърция, където са били принудени да спят до стотици мъже бежанци. Голямото мнозинство от мигрантите, идващи в Европа, са мъже, което прави жените много уязвими, предупреждават хуманитарни работници. Жените в бежанските лагери често са принудени да използват едни и същи бани с мъжете. Някои от тях не ядат и не пият вода, за да не ходят до тоалетна.


22-годишна иракчанка разказала, че униформен охранител в Германия й предложил дрехи, ако прекара известно време сама с него. Предотвратяването на насилието е затруднявано от липсата на постоянна система за приемане и регистриране на бежанците, отчитат някои хуманитарни работници.