Стигнахме най-ниското ниво на цените на горивата от шест години

Възстановяващия се износ на Иран влияе на пазара в световен план

Цените на бензина и дизела за пореден път бяха намалени в големите вериги бензиностанции у нас, като нафтата вече е с около 5 ст./л по-евтина от масовия А95. През уикенда цената на дизела в София се установи на нива 1,88-1,90 за литър, а най-използваният бензин А95 се продаваше за 1,94-195 лв./л., пише "Труд". Това е най-ниското ценово ниво на горивата от 6 години. Преди това подобни стойности бяха регистрирани през декември 2009 г. След последното поевтиняване понижението на цените от началото на годината е 7,38% при дизела и 3,48 на сто при бензина.


От Българската петролна и газова асоциация прогнозират, че цените на горивата ще продължат да падат до края на 2016 г. Все още обаче не може да бъде дадена реална прогноза какъв е пределът. Основната причина за спада през уикенда е поевтиняването на горивата на едро от рафинерията на "Лукойл" заради падащите цени на петрола. На пазара на дребно обаче намалението се случва с по-бавно темпо, отколкото в търговията с непреработени петролни продукти.


Въпреки намалението на горивата у нас цените им, без да се включват в тях данъци и такси, остават сред най-високите в Европейския съюз, показва справка на сайта energy.eu. Според данните в него единствените страни, където цената на бензина без данъци и такси е по-висока от тази в България, са Дания, Малта и Испания. Дизелът пък е по-скъп само в Дания, Гърция и Малта.


В момента Комисията за защита на конкуренцията прави анализ на пазара на горива по настояване на вицепремиера Томислав Дончев. Резултатите от проучването се очаква да бъдат готови в началото на февруари. Междувременно от Българската петролна и газова асоциация продължават да изпращат сигнали към Министерството на финансите и прокуратурата за незаконна продажба на горива у нас, по които се извършват проверки. По оценки на участници на пазара щетите за бюджета от продажбата на нелегални горива е 700-800 млн. лева годишно.


Цената на петрола на световните пазари пък падна под 30 долара за барел, което е рекорд за последните 12 години. Основната причина е очакваното възстановяване на износа от Иран, след като бяха премахнати част от санкциите срещу страната. Цената на американския лек суров петрол за седмица се смъкна с 11% до 29,42 долара за барел. За последен път нефтът от САЩ е бил с такива цени през 2003 г.