Беден си, ако вкъщи не е 21 градуса

Общество

18-01-2016, 07:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

2,9 млн. души пестят от отопление според доклад до парламента

България да приеме национална дефиниция кои са енергийно бедните и тя да включва критерий за поддържане на нормална температура в жилището. Това предлага доклад на председателя на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски до Народното събрание, внесен в началото на януари, пише "24 часа онлайн".
Документът ще бъде разгледан от социалната комисия в парламента тази седмица, обясни председателят ѝ Хасан Адемов. Той е изготвен заради либерализацията на пазара на ток от 2016 г., която според документа ще донесе 15-20% увеличение на цената в първите месеци.
В България да се приеме критерият на СЗО, че във всекидневната трябва да се поддържа температура от 21 градуса, а в останалите помещения поне 18 градуса по Целзий, предлагат от съвета. Според техни изчисления по този критерий енергийно бедни ще се окажат 70% от домакинствата в страната.
Другите критерии за определяне на уязвимите трябва да са невъзможност за плащане на сметките и лошо състояние на жилището - пукнатини, течове и пр., предвижда документът.
2,9 млн. души в България се ограничават при отопление на жилищата си и това са 40% от населението на страната, посочват от Икономическия и социален съвет в становището си. 30% от домакинствата дават над 1/10 от доходите си за плащане на сметки за енергия. Тези хора са изложени на риск от бедност и не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли.
Всеки трети у нас има просрочени сметки за комунални услуги, твърдят още от ИСС.
Съветът предлага и намаление на ДДС върху отоплението у дома и безлихвени ипотеки за енергийно обновяване на домовете.
237 хил. получават по 72 лв. месечна помощ за отопление
237 207 са лицата и семействата, които през тази зима ще получават енергийни помощи, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Около 40 хил. от молбите за помощ са отказани.
Размерът на помощта за този отоплителен сезон е 72, 20 лева месечно, обясниха още от агенцията. Целевата помощ се предоставя за период от 5 месеца - от 1 ноември 2015 г. до 31 март 2016 г. За отопление с електроенергия, твърдо гориво или природен газ тя се изплаща на два пъти: за месеците ноември и декември - през 2015 г., а до края на януари 2016 г. ще бъде платена и за първите три месеца на тази година. За хората, които се отопляват с парно, помощта се отпуска за период от 5 месеца и се превежда ежемесечно в максимален размер на съответната топлофикация.
Най-много от бедните хора се отопляват с въглища и дърва. За такова гориво са отпуснати 197 хил. помощи в пари и 16 хил. в натура. За плащане на ток са дадени 19 хил. помощи, а 3238 - за парно.