Евакуираха доц. Пимпирев от базата ни в Антарктида заради бронхопневмония

Общество

18-01-2016, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще постъпи да нови изследвания в болница в Пунта Аренас

Ръководителят на 24-тата антарктическа експедиция професор Христо Пимпирев е евакуиран от българската база заради влошено здравословно състояние, съобщи БНТ. Част от експедицията отпътува с кораба Есперидес към остров Кинг Джордж, след като се придвижи с надуваема лодка през снежна буря.
"Корабът отплава с 2 часа закъснение, което е доста необичайно", разказа репортерът на БНТ. Оказало се, че причината идва от българската полярна база.
Всички знаели, че през последните дни Христо Пимпирев е настинал, но нещата са се усложнили. Докато първата група българи е извозена до испанската база "Хуан Карлос I", състоянието на Пимпирев се е влошило буквално за минути. Българските медици са потърсили мнението и на испанска лекарка. Заради тежките метеорологични условия организацията на такъв преглед е наистина сложна.
Придвижването на испанската лекарка по море е невъзможно заради огромните вълни. Затова заедно с опитен алпинист те се изкачват по хребета откъм испанската база, където ги чакат две български шейни. След прегледа лекарите решили, че професорът задължително трябва да бъде евакуиран на ледоразбивача.
Това забавило потеглянето на кораба. Диагнозата е вирусна бронхопневмония. Грижите на кораба за българския пациент са невероятни. В Пунта Аренас той ще постъпи в болница за повторни изследвания.