Фирми-нарушителки са отнесли глоби за 9.3 млн.лв.

Портфейл

18-01-2016, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разкрити са 222 245 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта

Глоби за 9,3 млн. лв. са наложили трудовите инспектори на некоректни фирми през 2015 г. според статистиката на Главната инспекция по труда, пише в. "Труд". Това е сумата от влезлите в сила наказателни постановления. Спрямо 2014 г. общият размер на санкциите е намалял с 2,2 млн. лв., или с 19%. Една от причините за понижението са, че през 2015 г. са проверени по-малко предприятия. Броят на установените нарушения също е спаднал.
През миналата година трудовите полицаи са инспектирали дейността на 39 272 предприятия, в които са работили над 1,5 млн. души. Близо две трети от фирмите са били с по-малко от 10 души персонал. При проверките са разкрити 222 245 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта. Трудовите инспектори са затворили 615 машини и работни места. По закон те имат това правомощие, когато нарушенията на правилата за здравословни и безопасни условия на труд застрашават живота и здравето на хората.
Инспекторите са отстранили от работа 114 души. Според Кодекса на труда това наказание се прилага в случай, че работниците не са имали необходимата правоспособност или не са били запознати с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. От работа се отстраняват и непълнолетни, които не са имали разрешително да се трудят.
През миналата година Главната инспекция по труда е разрешила на 2605 деца да работят. Спрямо 2014 г. броят им се е увеличил с 600, което прави близо 30% ръст.
56 са загинали на работа при злополуки
Най-много трудови злополуки са станали в сухопътния транспорт, търговията на дребно, добива на метални руди. Това показва анализът на Главната инспекция по труда. През януари-септември 2015 г. по време на работа са пострадали 1758 души. Спрямо предходната година броят им се е увеличил с 42-ма. При инциденти при работа са загинали 56 души - с петима по-малко спрямо 2014 г. Най-често до смъртни случаи се стига след премазване, падане от височина, токов удар.
Основните причини за нарушаване на трудовото законодателство и правилата за безопасност при работа са непознаването на законите и липсата на квалифициран персонал.