Папата към бежанците: Исус е Спасител, не – съдия

Свят

17-01-2016, 20:10

Снимка:

radiovaticana / AP

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Папа Франциск: Няма граница за Любовта на Бог

Неделната молитва на площад „Св. Петър“ събра хиляди мигранти

През днешния Световен ден на мигрантите и бежанците, на неделната молитва Ангел Господен Папа Франциск апелира: „не се оставяйте да ви отнемат радостта от живота“, съобщи Радио Ватикана. Хиляди мигранти и бежанци от десетки страни се събраха на площад Свети Петър в Рим.„Скъпи мигранти и бежанци, всеки от вас си има своя лична история, своя култура, ценности; за съжаление често и житейски опит на бедност, подтисничество, страх. Вашето присъствие на този Площад е знак за надежда у Бог. Не позволявайте да ви откраднат тази надежда и радостта от живота, които произлизат  от познаването на Божието милосърдие, благодарение и на хората, които ви приемат и ви помагат. Благодаря на затворниците от затвора в град Опера за дарените хостии, приготвени от самите тях и които ще бъдат използвани по време на литургията за мигрантите“, обърна се към множетвото папа Франциск.

И продължи:“Поздравявам с топлота всички вас, поклонници, дошли от Италия и от други държави: по-конкретно културната асоциация „Напредък“ от Сараево; испанските ученици от Бадажос и Палма де Майорка; младежите от Остерия Гранде близо до Болоня. Нека всички заедно се обърнем към Бог с молитва за жертвите на атентатите, извършени през миналите дни в Индонезия и Буркина Фасо. Нека Господ ги приеме в своя дом и нека подкрепи усилията на международната общност за изграждането на мира“.

Преди молитва Ангел Господен, евангелският откъс за втората обикновена неделя, в който се разказва за чудото в Кана Галилейска, бе посочен в катехизиса на Папа Франциск. Главата на римокатолическата църква отбеляза, че в епизода за чудото в Кана, когато Исус превръща водата във вино, „можем да открием акт на благоволение от страна на Исус към младоженците, знак на Божията благословия за брака. Следователно любовта между мъжа и жената е добър път, за да изпитаме Евангелието, тоест за да поемем с радост по пътя на светостта“.

Папата изтъкна, че „чудото в Кана не се отнася само до младоженците. Всяко човешко същество е призвано да срещне Исус като Жених на живота си. Християнската вяра е дар, който получаваме с Кръщението и ни позволява да срещнем Бог. Вярата преминава през периоди на радости и болки, на светлина и мрак, като във всяка истинска любовна история“.

Светият Отец подчерта, че разказът със сватбата в Кана ни кара да открием как „Исус не ни се представя като съдия, готов да съди нашите вини, нито като началник, който ни налага да следваме сляпо неговите заповеди“. „Проявява се като Спасител на човечеството“, добави Папата. И още:"като брат, като наш по-голям брат, Син на Отца: проявява се като Онзи, който отговаря на очакванията ни и на обещанията за радост, които се таят в сърцата на всеки един“.

„Тогава можем да се запитаме: наистина ли познавам Бог като такъв?“, добави Папа Франциск. И на финала се обърна към хората на площада:„Става дума да си дадем сметка, че Исус ни търси и ни призовава да Му сторим място дълбоко в сърцето си“.