Ето как Хари Потър се раздели с учителя си Снейп

Даниел Радклиф написа трогателно писмо в памет на Алън Рикман

На 14 януари 2016 г. на 70 годишна възраст почина британският актьор Алан Рикман, известен с ролята си на професор Сивиръс Снейп във филмите „Хари Потър“. Актьорът Даниел Радклиф, изпълняващ ролята на малкия магьосник в филмовата поредица, публикува в профила си в Google + писмо в памет на Рикман, изпълнено с дълбока признателност.

„Алън Рикман несъмнено е един от най-великите актьори, с които някога съм работил. Освен това той е един от най-преданите и отзивчиви хора, които съм срещал в киноиндустрията. Алън винаги ме подкрепяше докато работихме заедно на снимачната площадка, а и след това. Също така съм почти сигурен, че той посети всички мои театрални изяви в Лондон и Ню Йорк. Макар и Алън да не бе длъжен да го прави. Знам, че хората, които са били приятели с него много по-дълго, отколкото аз, казват: „ако звъннете на Алън, няма значение къде по света се намира той в момента или колко е зает с това, което прави, той винаги ще ви отговори в рамките на един ден“.

Хората си създават представа за един актьор въз основа на ролите му, така че някои може и да се изненадат да научат, че повечето персонажи на Алън бяха доста мрачни (или откровено страшни), но самият той бе изключително добър, щедър, самокритичен и забавен. И някои неща се получаваха още по-смешни, когато ги кажеше с уникалния си басов глас.

Като актьор той бе един от първите възрастни на снимките на „Хари Потър, който се отнасяше към мен, като към равен, а не като към дете. Да работя с него в такава формираща за мен възраст бе изключително важно и ще нося уроците, на които той ме научи до края на живота и кариерата си. Снимачните площадки и театралните сцени изгубиха един велик актьор и човек."

Освен това Радклиф добавя и тази снимка, като пише: „Харесвам тази снимка. Тя бе направена, ако не се лъжа, при снимките на сцена, в която Алън плясва мен и Рупърт зад врата с книга. Очевидно на всички ни е трудно да заснемем това без да се смеем“.