Снежно бедствие в Смолян

Животът

17-01-2016, 14:15

Снимка:

Река Черна в Смолян преля

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всички населени места в региона бяха без ток, започна възстановяването на мрежата

Бедствено положение бе обявено в цяла област Смолян заради обилния снеговалеж през последното денонощие. Решението бе взето на заседание на кризисния щаб в областта, съобщава bTV.

По-рано за такава възможност предупреди областният управител Недялко Славов, който също бе блокиран, край Мадан, по време на обход на района, след като на сантиметри от колата му падна дърво. При инцидента няма пострадали.

Прекъснато е електрозахранването във всички населени места. Има паднали стълбове и дървета върху електропреносната мрежа. Почти навсякъде в Смолянска област, с изключение на част от Чепеларе и Пампорово, няма ток. Поради липса на електричество са нарушени комуникациите. Има и опасност да бъдат наводнени рудниците в Мадан.

Няма връзка и по мобилните телефони. Придвижването по пътищата е изключително затруднено, въпреки работата на снегопочистващата техника.

В смолянската община Рудозем бедствено положение е в сила от 6:30 часа сутринта.

Бедствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров. По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг.

Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази сутрин реката беше преляла.

Забранено е движението на товарни автомобили над 20 тона на територията на цялата област.

Възстановено е електрозахранването в Смилян и региона, както и движението по пътя от Смилян към Кошница. Откъснат е все още пътният участък от Арда към Горна Арда. В Смилян разрушителното пълноводие е създало проблеми в район, в който р. Арда е преляла и са затлачени наноси и дървета.

Отворен за движение е и пътят до Триград, който също беше залят тази сутрин в два участъка.