Затвориха пътища и училища, 450 690 без ток (обновена и допълнена)

Идат -20 градуса в сряда, предупреждават синоптиците

450 690 абонати са без електрозахранване, екипи на трите ЕРП-та и ЕСО работят активно за отстраняване на авариите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНР.

„Към настоящия момента картината е следната – на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места.

На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ.

Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване.

На територията на ЕНЕРГ ПРО също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118”, посочи министър Петкова. Тя уточни, че в момента се намира на територията на област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ. „Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места.

Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура” ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от Министерството на вътрешните работи. Надявам се с общи усилия да овладеем положението”, заяви министър Петкова. „Работим активно по отстраняване на авариите. Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло”, допълни още тя. 

Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖЖелезопътните участъци, в които е преустановено движението на влаковете, са следните: 

Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Мост – Кърджали – в участъка има паднала скална маса върху железния път;
Самоводене – Велико Търново – в участъка има паднал електрически далекопровод върху контактната мрежа;
Благоевград – Симитли – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Каспичан – Мътница – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Бойчиновци – Монтана – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Гавраилово – Шивачево – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа.
Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци.
Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в условията на тежки зимни условия като са възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци.
Поради динамичните промени в условията на усложнена метеорологична обстановка, клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат най-точна информация за актуалната обстановка за движение на влаковете от гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари.

До -20 градуса ще падната температурите в сряда, предупреждават синоптиците. Пътищата от Републиканската пътна мрежа са затворени за превозни средства над 12 тона. Изцяло затворен е път I-5 Русе – Велико Търново. В тази връзка се препоръчва на гражданите да не предприемат пътуване освен в случаи на крайна нужда. Осемнадесет далекопровода от ел. мрежата ниско напрежение са изключени, в резултат на което без ток са населени места от общините Сливо поле, Две могили, Ценово, Борово, Ветово, с изключение на град Ветово. Без ток са и населени места от Община Русе, с изключение на град Русе. Това стана ясно след заседание на щаба при бедствия в кабинета на Областния управител на Русе доц. д-р Стефко Бурджиев. Екипи на „Енерго-Про“ Русе, подпомагани от модулните формирования на българската армия, работят по отстраняване на авариите. Областният управител на Област Русе да разпореди на кметовете на общини в училищата, с изключение на тези в град Русе, на 18.01.2016  г. да не се провежда учебен процес. Осигуряват условия за стационарно лечение на нуждаещите се в болниците в Русе и Бяла, на пациентите на хемодиализа от населените места извън Русе и Бяла. От Областна управа отправят апел към жителите на Русе и Русенска област да не предприемат пътувания, освен в случаи на крайна необходимост.

След непрекъснат обилен снеговалеж в продължение на повече от 16 часа снежната покривка във Велико Търново е близо 40 сантиметра, съобщават от пресцентъра на Община Велико Търново. Цялата налична специализирана техника и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато по почистването на снега. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов свика в 06,00 часа тази сутрин на спешна оперативно заседание Звеното за аварийно-спасителни дейности. Отново бяха координирани всички дейности с всички институции по време на усложнената зимна обстановка. Аварийни екипи на „ЕНЕРГО ПРО“ работят по отстраняването на аварии и за възстановяване по възможно най-бързият начин на нарушените мрежи за подаване на електроенергия. За различни периоди от време през нощта на събота срещу неделя 15 населени места временно са били без електричество. В ранните часове на неделя на ул. „Иван Вазов“ във Велико Търново е паднал електрически стълб и са скъсани електрически проводници, работи се по отстраняване на аварията и за осигуряване и гарантиране безопасността на гражданите.

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър. Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца. Ръководителите по места са в комуникация с областните администрации и местната власт за обмен на информация и координиране на действията. „Въпреки че телефонните линии са претоварени, в компанията има информация за всички засегнати райони, тъй като тя се получава автоматично от диспечерската система и областните управи. Призоваваме нашите клиенти да не използват веднага телефонната линията, тъй като при мащабни прекъсвания на електроснабдяването, ние вече имаме информация“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България. 

Усложнена е метеорологичната обстановка в област Кърджали. Паднаха значителни валежи от дъжд, съобщи пред „Фокус” областният управител на Кърджали Илия Илиев. „Най-много валежи са паднали в община Момчилград – 257 л/кв. м, в Кирково -243 л/кв.м. В другите общини количествата валежи са наполовина, но навсякъде вали обилно. Дъждът вече премина в сняг”, заяви Илиев. Той посочи, че са направени около 30 отводнявания, в следствие на подадени сигнали за залети къщи и блокове. „Един блок в Момчилград е с изключено електрозахранване, тъй като е бил наводнен. В Крумовград до Едрино има скъсани диги, които са залели помпената станция, която захранва село Гулийка и Крумовград с вода и до утре на обяд населените места ще останат без вода”, отбеляза Илиев. Той изрази надежда, че нивата на реките ще спаднат, за да може станцията да бъде отводнена.