Доц. Марчев: Рискът от инфаркти през януари е значителен

Общество

17-01-2016, 09:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разумният човек трябва да облича голям брой тънки дрехи, а не малко дебели

Рискът от инфаркти в студените януарски дни е значителен. Само за първата половина на този месец в Плевенско например са регистрирани толкова случаи на инфаркт, колкото са били за цялата календарна 2015 година. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт доц. д-р Сотир Марчев.
"Срещу вирусните инфекции помага и борбата със стреса. Защото един стресиран организъм намалява защитата на сърдечно-съдовата систева и на имунната система. Липсата на слънчево греене води до депресии, а всяка депресия води до потискане на имунната система. Инфекциите през зимата се дължат и на тесния контакт между хората. Те остават в затворени помещения, за да се предпазят от студа, предават си вируси и боледуват. В петък бяха доказани още двама болни от т.нар. пандемичен (свински) грип. Проблемът е, че едното детенце е на 7, другото на 11 месеца.Мили хора, пазете си децата от грипни инфекции, особено кърмачетата и бременните”, призова на свой ред проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Той допълни, че засега няма масова циркулация на грипа, типове Швейцария и Калифорния. „Всяка година от грип умират хора. Най-често от усложнения – бактериалните пневмонии. Трябва да се ползват маски, хигиенни кърпички, да се мият редовно ръцете. Не могат всички да измрат от грип, 25% могат да заболеят”, добави медикът.
"Разумният човек трябва да облича голям брой тънки дрехи, а не малко дебели. Когато си облечен с много, но тънки дрехи, ти ги събличаш постепенно. Не се потиш, т.е. не настиваш. Второ – обличайте вълнени дрехи. Защото вълната, макар и мокра, е термоизолатор. Трето – носете шапки. След това – зимните обувки – поне половин номер по-големи от летните. Това позволява носенето на по-дебели чорапи. Такива елементарни неща трябва да се имат превдид", поясни д-р Марчев.
"И особено важно – не натоварвайте сърцето с физически упражнения! Не комбинирайте големия студ, който натоварва сърцето с голямо физическо натоварване. Сърдечно болните да носят непременно шал пред лицето си!", каза още известният кардиолог.