Червен код алармира за леден ад

Региони

17-01-2016, 09:09

Снимка:

meteo.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Преспи и порои блокираха страната, Смолян бедства от преляла река

Най-високият - червен код за риск обилни снеговалежи в Южна България – в Смолян, Кърджали и Хасково и оранжев код за почти цялата страна заради зимните виелици. Това показва картата за опасни явления на НИМХ към БАН. Снеговалежите през целия ден ще продължат. Вятърът ще бъде от север – североизток и ще бъде умерен, в Източна България - силен, по морския бряг временно и бурен. В Добружда, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи, предупреждават синоптиците.

Ще продължи да застудява и към 14 часа температурите в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, в югоизточните райони до плюс 3°. В София – около минус 5°. Язовир „Амбарица" в село Шумнатица е пред преливане, има и риск от спукване на стената му. Кметът на Кирково, област Кърджали Шинаси Сюлейманов каза пред bTV, че са изпратени аварийни екипи в района на язовира, тъй като има опасения, че преливникът се е затлачил. Сюлейманов обясни, че до стената се стига пеша. Дъждът е валял без прекъсване до 7:00 часа тази сутрин и са паднали около 243 литра дъжд на кв.метър. По думите на кмета, преди години е имало спукване на стената. Близо до язовира има населено място. В цялата страна има сигнали за затворени третокласни пътища, стотици са изпочупените дървета по градските улици и по общинските пътни мрежи.

Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд, който не спря две денонощия. Обявено е бедствено положение тази нощ в Община Смолян, заради преливане на река Черна в следствие на проливни дъждове, като екипи на ПБЗН – Смолян са работили през цялата нощ, слагали са пясък, в момента валежите са вече от сняг и нивото на реката малко е паднало и няма опасност от преливане, съобщи агенция „Фокус“. В следствие на преливане на реката е прекъснат пътят Чокманово – Смилян – Кошница – Могилица. В областта също има прелели реки. В село Триград е залят пътят на Буков мост. Има наводнена къща в Неделино. Има и населени места, където поради електроаварии нямат ток, но екипите работят по възстановяването на повредата.

Средно 30 см е снежната покривка в София, снеговалежът продължава и обстановката в града е усложнена. Цялата налична снегопочистваща техника е на терен. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Изпълняват се обработки срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Трасетата на градския транспорт се обработват, но поради непрекъснатия валеж са заснежени. Започна и почистването на спирките на градския транспорт и подходите към подлезите. В движението на автобусни линии 70, 98 и 118 по планинските пътища Железница – Бистрица и за Желява, има затруднения. Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна – Златни мостове са затворени. Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община реагирало на 18 сигнала за паднали клони и дървета по пътните платна. Поради усложнена обстановка призоваваме, ако не се налага, да не излизате с автомобилите си. При необходимост е възможно през деня да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.