Ангел Червенков: Реал е голямо предизвикателство за Зидан

Анчелоти умее да разговаря спокойно с всеки човек

Ангел Червенков е един от добрите български треньори с опит у нас и в чужбина.Започва като наставник в ДЮШ на ЦСКА от 1999 до 2001 година. Помощник-треньор е в първия тим на "армейците" от 2003 до 2007 година.Като част от треньорския щаб на ЦСКА през този период  печели титлата през 2005 гозина. Тогава идват и славните победи над Байер (Леверкузен) и Ливърпул на "Анфийлд". И участие на отбора в групите на УЕФА. По това време ЦСКА взима Купата на България през 2006 и Суперкупата през 2007 година.
В България успя да направи Литекс шампион за 2010 година.Спечелва убедително първенството с 12 точки пред втория тим. "Оранжевите" по негово време имат най-добра защита и най-добро нападение.
В чужбина работи с тимовете на Каунас(Литва), Хартс (Шотландия), Севастопол (Украйна), Татран (Словакия). В момента Ангел Червенков очаква оферта от отбор от чужбина. Все още нямя яснота дали ще е от отбори, където е работил, или другаде.

Пред Bulgariautre.bg  Ангел Червенков говори за тенденциите в съвременната треньорска професия. С него говорим за емблематични наставници от Европа и Южна Америка.


- Г-н Червенков, да започнем със Зинедин Зидан.Обикновено велики футболисти трудно стават добри треньори. Изключенията са Йохан Кройф и Франц Бекенбауер. Дали Зизу ще успее да бъде като тях двамата?

- Футболистът Зидан беше невероятен. Но треньорството е друга материя във футбола. Според мен Зидан трябваше да започне треньорската си кариера в по-малки отбори за да придобие опит. Но пък когато му предлагат да води Реал просто няма как да откаже. И така Реал се очертава огромно предизвикателство за Зидан.

- Гуардиола не започна ли и той направо от Барселона?
- При Гуардиола нещата стояха по по-различен начин. Той имаше задачата да доизгради това, което бяха започнали Кройф,а после Рийкард. А и в отбора на Барселона колективът винаги е бил по-добър. Това благоприятства за добрата работа на даден треньор. А когато е специалист с възможности като Гуардиола нещата си идват на място. Не случайно в тим като Байерн, който също държи на колективното начало Гуардиола се чувстваше добре и постигна резултати с баварците.

- В Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън бе станал институция. Сега, при Ван Гаал отборът не върви добре. Защо?
- Футболът е колективна игра. И както даден играч, или играчи не трябва да проявяват голямото си его, същото е и с треньорите. Ван Гаал е треньор с огромно его и това му пречи и на него и на футболистите. Виждате,че той има постоянно проблеми с медии, с футболисти. И това се отразява на Манчестър Юнайтед. В момента подготвят Райън Гигс за бъдещ старши треньор. И той като Зидан минава през поста помощник-треньор. Но за него ще е по-добре да започне някъде от по-малък отбор, да придобие опит и после да се върне в Манчестър Юнайтед.

- Също като Ернан Креспо, който сега е начело на Модена ли?
- Ами нещо такова. Анчелоти започна с Реджина и Парма. И чак тогава кариерата му тръгна нагоре. Последваха периоди в Ювентус, Милан, Челси, ПСЖ, Реал и сега се очаква от лятото да започне в Байерн. Между другото имах възможност да контактувам с него, когато бях на стаж в Челси и той бе треньор там.

- И какви са ви впечатленията?
- С Анчелоти е удоволствие да се контактува. В действителност той наистина умее да разговаря спокойно с всеки. Най- ценното в неговото общуване е, че намира верен подход към всеки. От ръководство до състезатели. Но има и нещо общо между всички треньори за, които говорим.

- И какво е то?
- Веднага се забелязва,че на всеки от тях ръководството доставя звездна селекция с която дадения треньор да работи. И вече тук е големият плюк на треньори като Анчелоти,които умеят да ръководят със спокойствие  звезди с голямо его. Виждате,че дори в Реал Кристиано Ронладо и останалите големи фигури на терена от "белия балет" съжаляваха,че Анчелоти бе махнат от отбора. Същото бе и в ПСЖ.

- Стана дума за Ернан Креспо. Да поговорим малко и за други специалисти от Южна Америка. Защо голям треньор като Марсело Биелса не успя да се справи в Марсилия?
- Марсилия е един от големите отбори в Европа и напрежението като във всеки гранд е ежедневно. Биелса бе спечелил феновете, което е много важно за такъв тим. Но не му бе предоставена необходимата за такъв клуб селекция. И той, като всеки своенравен южноамериканец си тръгна. В Атлетико (Мадрид) пък нещата се успокоиха след идването на Диего Симеоне. Темпераментния дух на Симеоне и на отбора си паснаха. И така се получи симбиоза и дойде спокойствието в работата му.


- От този разговор,като че ли най-големи комплименти отправихте към Карло Анчелоти?

- Имах възможността да го опозная в личен контакт. Неговата сила да обединява хората около себе си е,че въпреки постигнатите големи успехи като треньор не се е възгордял като човек.