Павлова опровергава Манолова: Няма да има дневна винетка

Политика

16-01-2016, 12:52

Снимка:

©Webсafe.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът предлага eднодневна винетка да се заплаща с SMS

За 16:00 часа днес е обявен протест срещу новите винетъчни цени в София, Варна, Бургас, Русе и Добрич

Дневна винетка няма да има, категорична е министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова. Пред Дарик тя заяви, че омбудсманът Мая Манолова, която предложи идеята, не трябва да въвежда в заблуда хората. "Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол", напомни регионалният министър. Павлова обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.


"Това, което тя каза, може би не е доразбрала системата, но ние ще я разясним и заедно ще намерим най-доброто решение. Всъщност, ние вече сме го взели, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова. Тя допълни, че най-късно до две години ще има резултат, като амбицията е промяната да се осъществи и по-рано. "Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и така нататък", посочи Павлова.


С този ход ще се решат два много важни проблема, отчете тя. Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър.


Междувременно стана известно за нов национален протест срещу новите цени на винетките, организиран за днес. Демонстрации, организирани в социалните мрежи, се очакват в някои от големите градове на страната, съобщи БНТ. Началото на протеста е обявено за 16:00 часа в София, Варна, Бургас, Русе и Добрич. В края на миналата година правителството реши официално годишната винетка за леките автомобили да струва 97 лв., а седмичната за леките коли - 15 лв. и месечната - 30 лева. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

 

Към този момент, въпреки интензивните валежи в цялата страна, няма затворени пътища, поясни още пред Дарик министър Павлова. "За цялата нощ нямаме получен нито един сигнал за проблеми на пътя, така че тази нощ беше сравнително спокойна, което обаче не трябва да ни успокоява, особено за тези които планират пътуване. По-тежката обстановка предстои, защото още днес следобед, се увеличава снеговалежът, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. Очакваме сериозни заледявания, поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник", каза още Палвова и увери, че второкласните пътища се опесъчават и са проходими при зимни условия.