Опозиционерът Заев отхвърля избори в Македония през април

Свят

16-01-2016, 12:25

Снимка:

©MIA

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Емил Димитриев от ВМРО-ДПМНЕ поема овакантения пост на Груевски

Настоява за медийна регулация и изчистени избирателни списъци

Лидерите на четирите основни политически сили в Македония не успяха да се разберат за провеждането на нови парламентарни избори в страната. Опозиционният лидер Зоран Заев не се съгласи да участва при предложените условия за избори на 24-и април.


Разговорите в Скопие се провеждаха с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан. След 10-часовите преговори стана ясно, че няма да се спази политическото споразумение, постигнато след протестите срещу правителството на премиера в оставка Никола Груевски.


Опозиционният лидер Зоран Заев оповести несъгласието на Социалдемократическия съюз заради липсата на медийна регулация и изчистени избирателни списъци. "За нас не са приемливи избори, без навременна регулация на медиите и без изчистени избирателни списъци. Ако се проведат избори на 24-и април, ние на такива избори няма да участваме. Ще продължим да се борим за свободна и демократична Маккедония", каза Заев.


По думите на Никола Груевски, който вече подаде оставка като премиер, ЕК, в лицето на комисаря Хан, не отхвърля възможността изборите да се проведат на 24 април, в съответствие със споразумението. Груевски потвърди, че оттеглянето му като премиер, ще влезе в сила 100 дни преди вота.