Идентификаторът за Здравната каса ще е под строга защита

Политика

16-01-2016, 11:56

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще влизаме в болница с пръстов отпечатък

Разясни тънкостите на т. н. пръстов отпечатък зам.-министър д-р Бойко Пенков

"Никакъв пръстов отпечатък не остава никъде. Това, което се задейства, е скенер, който генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Не е необходимо да се ходи в определена институция. Взима се от първото място, където постъпвате, било то аптека, болница или личният ви лекар", обясни в студиото на "Събуди се" по Нова тв зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


Повод за изказването му бе идеята за въвеждане на пръстов отпечатък при прием в болница или при покупката на лекарства в аптеката. Информацията ще се съхранява с информационни папки. До тях ще имат достъп личните лекари и пациентите."Системата ще бъде защитена с най-добрата система за сигурност. Ще има поне три системи на защита на личните данни, за да бъдат предотвратен достъпа до лична информация. Тя ще се отключва, когато аз искам да дам достъп до нея", добави д-р Бойко Бенков. По думите му тази система ще е по-надеждна от електронните здравни карти, а и няма да се налага хората да вадят пари от джоба си за изкарването на тези карти, което по негови изчисления ще струва около 64 млн. лв. за 8 млн. българи.


Д-р Пенков обаче не отрече възможността от злоупотреби. "Намерихме в някои болници цели кашони с преснимани лични карти. Това е ограбване на нашите пари, които някой просто ей така ги взима, а не отиват там, където трябва", коментира д-р Пенков. "При сега съществуващата система за идентификация, пациентите се чекират с лична карта на регистратурата. В момента системата на медицинска дейност и системата на нейното отчитане, не оценява броя на рентгеновите снимки, броят на операциите и изследванията, прилагани върху един пациент. Здравната каса плаща една и съща сума, независимо от това колко пъти е преглеждан, опериран или лекуван пациента. По този въпрос проблем реално няма. Пациентът влиза и излиза по някакъв начин от лечебното заведение", коментира зам.-директорът по лечебната дейност в Спешното отделение на Александровска болница доц. Буланов.


Той набеляза някой от проблемите с пациенти в Александровска болница, сред които пациенти бързо напускат болницата без да се отчетат с личните си карти, както и проблем с четците на картите."Оценката за разход на устройство за пръстов отпечатък е между 100 и 200 лева. Зависи от производителя. Но по-добре е да похарчим 50-100 лева и да получим навременна информация за човека, ако тя може да му спаси живота", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.