Е. Захариева: Очакваме критичен доклад на ЕК за България

Политика

16-01-2016, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕК ще обяви на 27 януари оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева даде да се разбере, че предстоящият мониторнигов доклад на Европейската комисия за напредъка на страна ни в борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде критичен за България. По нейните думи ЕК е на мнение, че България се движи в правилната посока, но все още се очакват резултатите. "Знаете, че те се интересуват не от това какви стратегически документи приемаме, а как ги изпълняваме. ЕК очаква резултати по делата с висок обществен интерес", каза Захариева в петък, след срещите си в Брюксел.
По думите й докладът на ЕК за напредъка на Румъния ще е по-положителен. "Истината е, че те по отношение на делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност, постигат по-добри резултати от България. Това беше казано почти в прав текст", каза министърът, цитирана от БНР.
Очаква се Еврокомисията да обяви на 27 януари оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Като нов правосъден министър Захариева проведе първи срещи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и с генералния секретар на комисията Александър Италианер, който пряко отговаря за мониторинга. На въпрос дали са я попитали за разкритията в сайта „Биволь“ за политическо влияние върху ВСС от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Екатерина Захариева отговори: Не сме коментирали нито казуса "Янева-Ченалова", нито някакъв друг конкретен казус. Това, което те очакват от нас, са резултати по конкретни дела, конкретни резултати. По-скоро говорихме като цяло за независимост на съдебна система. Не беше повдигната темата, намесата на политици, камо ли конкретни в съдебната власт. Говорихме затова, че, да, конституцията е добра стъпка точно по отношение на независимост, но много по-важните стъпки тепърва предстоят, а това е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира тази независимост, който да доразвие тази независимост.