Омбудсманът предлага eднодневна винетка да се заплаща с SMS

Общество

16-01-2016, 08:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

АПИ: Идеята е нереализируема, ще бъде нарушен законът

Да се въведе еднодневна винетка, която да се заплаща с SMS, ще предложи омбудсманът Мая Манолова на кабинета “Борисов”. “Днес внасям предложение до премиера Бойко Борисов и до Министерския съвет за промяна в наредбата, която регламентира винетните такси чрез въвеждането на еднодневна винетка”, каза Манолова пред Би Ти Ви.
Омбудсманът подчерта, че начинът, по който се увеличиха винетките, е несправедлив най-вече по отношение на хората, които инцидентно ползват републиканската пътна мрежа.
“Обикновено те са в по-малки населени места и отиват до областния център, когато имат нужда от лекар, аптека или да си извадят някакво удостоверение от областта или от съответната община”, заяви тя. “На практика те ползват 6-7 пъти своя автомобил, но плащайки по 15 лв. седмични винетки, те на практика покриват цената на цялата едногодишна винетка”, обясни Манолова.
От Агенция “Пътна инфраструктура” обаче коментираха пред “Труд”, че идеята на омбудсмана е нереализируема. “През т.г. въвеждането на заплащане на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуема, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава ценна книга - “винетка”. Тя удостоверява правото на ползване на републиканските пътища чрез еднократно залепване в долния десен ъгъл от вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство. Поради тази причина винетният стикер не може да бъде получен чрез SMS, мобилен оператор или по пощата и съответно да бъде извършен контрол от служителите на МВР”, посочиха от ведомството на Лазар Лазаров.
Омбудсманът посочи още, че топлофикациите заработват милиони от съдебни такси. Дружеството е завело 15 000 дела срещу длъжници и е поискала близо 10 млн. лв. разноски по тях. “Топлофикация” не е дружество за юрисконсултски услуги, те утре ще започнат да предлагат на хората зарзават, заключи тя.