България и Италия предлагат световното по волейбол да бъде между 15 септември и 15 октомври 2018 година

Данчо Лазаров и Ренато Арена подписаха официален документ

На среща в София президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров и вицепрезидентът на Европейската волейболна конфедерация (СЕV) Ренато Арена обсъдиха формулата на провеждане на Волеймондиала през 2018 г., на който страната ни е домакин с Италия както на Евроволей 2015.
Окончателният документ бе подписан от Лазаров и Арена и бе изпратен в международната федерация (FIVB).
Според проекта 24-те участници в шампионата са разделени на два потока по 12 отбора в Италия и България.
Мондиалът ще протече в три фази:
В първата 12-те отбора във всяка страна се разделят в 2 групи по 6 и играят всеки срещу всеки в различни градове домакини. Последните 2 тима отпадат. Първите пък се разпределят в нови 2 групи по 4. Във втората фаза отново отборите играят в различни градове по системата всеки срещу всеки в рамките на 3 дни. За финалната фаза в Италия по новата схема на Световната лига се класират победителите в 4-те групи и двата най-добри втори отбори.
По време на цялото първенство ще се играят по 2 мача на ден във всяка зала. Предложението на България и Италия е Световното първенство да се проведе между 15 септември и 15 октомври 2018 г. Очаква се тези предложения да бъдат разгледани и утвърдени в близките дни на заседание на Международната федерация (FIVB