Открихме българския щанд на Зелената седмица в Берлин

Портфейл

15-01-2016, 12:02

Снимка:

©thexperts.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Биовино, ликьор и ракия от рози, локум, екомед, сладка наредиха 18 родни фирми

Българският щанд на най-голямото изложение за земеделие и храни "Зелена седмица" в Берлин беше открит от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев. На 143 кв. метра 18 фирми предлагат свои продукти. Сред тях са биовино, ликьор и ракия от рози, локум, екомед, сладка. На щанда ни са представени и защитените месни храни - филе "Елена", роле "Трапезица", "Панагюрска луканка". Има още био кисело мляко, сирене и кашкавал от овче и козе мляко.


Посетителите могат да опитат българско вино, мастика или ракия срещу 2 евро.
Изложението "Зелена седмица" се провежда в Берлин за 81-и път. Представени са над 1600 изложители от 68 държави. За първи път страната партньор е от Африка - Мароко. Мотото на тазгодишната "Зелена седмица", която продължава до 24 януари е "Светът е възможен без глад".


В деня преди откриването шефът на агенцията по храните д-р Дамян Илиев подписа споразумение за сътрудничество и прие дарение от федералния институт за оценка на риска. За България ще отпътува камион с лабораторна техника. Д-р Илиев коментира пред "24 часа", че в доклада на Сметната палата за агенцията по храните има неточности. Никога един инспектор не е проверявал сам за ГМО, винаги били по двама.


80% от препоръките на Сметната палата сме ги изпълнили, обявените случаи за моркови с олово, лазаня с хормони и пр. ще ги проуча, но са ставали преди и не е сериозно да ги коментирам, каза д-р Илиев. Освен шефът на агенцията по храните в българската делегация за "Зелената седмица" участва и директорът на агенцията по лозата и виното Красимир Коев.