Турция издържа 200 наши имами

Най-доброто от печата

15-01-2016, 08:57

Снимка:

сайта на Дианета

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дианетът контролира мюфтийствата чрез 22-ма командировани служители у нас

Около 2 милиарда долара харчи годишно турската дирекция по вероизповеданията - Дианет, за насаждане на ислямизма, включително и в България. Турция дава заплати на 22-ма свои служители у нас, издържа и около 200 имами, които са български граждани. Възнаграждението им се определя по точкова система, която отчита изпълнените задачи - проведени курсове по Коран и др.
Цялата дейност на турските проповедници се координира от представителя на Дианета в турското посолство в София д-р Улви Ата. Той официално се води съветник по социалните въпроси, но реално се изявява като главен мюфтия. Такива съветници има и в консулствата в София, Бургас и Пловдив.
Ата решава кой от българските имами каква заплата заслужава. Според неофициална информация на месец се разпределят 2 млн. лева за Главното мюфтийство. Парите се превеждат по карти на служителите през една от турските банки у нас. Те не влизат по сметките на мюфтийството, които са блокирани заради дела срещу вероизповеданието за неплатени 1,5 млн. лева съдебни разноски по изгубени процеси за връщане на джамии и имоти.
Около 70 души - служители на Дианета и техните семейства, са командировани у нас. Духовниците са назначени като зам. районни мюфтии в мюфтийства и духовни училища. Техните заплати са между 1000 и 2500 евро. Те идват тук с работни визи и визи за дългосрочно пребиваване D, става ясно от списъци, с които „Труд“ разполага“. Нашите мюсюлмани ги наричат гост-имами. Те са поканени от Главното мюфтийство, каквито права му дава законът за вероизповеданията.
Така в Благоевград и Гоце Делчев - при българомохамеданите, е изпратен проповедникът от Турция Ясин Гюн. Роднините му Нериман Гюн и Ихсан Керем Гюн също действат в Гоце Делчев. Гюн изнася лекции и в останалите районни мюфтийства като това в Айтоско. От сайта на Дианета става ясно, че командированите имат задача да работят сред бедните и ромите, както и да привлекат млади хора към религията.
Имат зам.-директори в училищата
Инвестират милиони за обучението
В трите средни духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград, турските служители са назначени за зам.- директори, за да контролират обучението и изразходването на средствата. Заместник-директорът на СОДУ „Нювваб“ в Шумен е Идрис Сагър, роденият в Анталия Музаффер Гедикоглу е в русенското училище, а Халук Йълдъз от Бурса - в Момчилгард.
Турската държава инвестира над 4 млн. лева в закупуването на терен и строителството на супермодерно училище за 1500 деца в Момчилград. За школото в Шумен е дала 1,5 милиона. Отделни училища са подпомагани през годините от турската благотворителна фондация „Дианет вакъф”, която има образователни проекти, но и активно се занимава със строеж на джамии в цял свят.
Идват по покана на главния мюфтия
Вестникът публикува списъка на действащите у нас представители на Анкара през миналата година, поканени от Мустафа Хаджи. В момента в страната ни има 22-ма представители на Дианета, които реално ръководят българските мюсюлмани. Практиката България да приема турски проповедници е позволена при приемането на закона за вероизповеданията през 2002 г. Той дава право на ръководствата на регистрираните у нас религии да канят чужденци да проповядват. Така идват и католически мисионери, и всякакви други мисионери. Според запознати обаче броят на турските имами-държавни служители се увеличава значително с идването на власт на Ердоган в Турция.
При светското управление в Анкара Дианетът има към 70 000 служители, а сега са 130 000. Засилването на връзките между нашите мюсюлмани и Турция се дължи на топлите връзки с Анкара на бившия лидер на ДПС Лютви Местан и отцепилият се от ДПС днешен реформатор Касим Дал. Той неизменно присъства на вечерите в чест на гостуващи от Турция политици, давани от главния мюфтия Мустафа Хаджи.