Лидерът на Ал Кайда зове мюсюлманите към терор на САЩ и съюзниците (ВИДЕО)

Свят

14-01-2016, 14:21

Снимка:

Reuters

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Серия от експлозии разтърси Джакарта, има убити и ранени

Жертвите от сутрешните атентати в Джакарта са най-малко седем

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири излезе с аудиосъобщение, призовавайки мюсюлманите в Югоизточна Азия, включително индонезийците, да атакуват интересите на САЩ и на съюзниците им на своята територия, съобщават БиБиСи и Франс прес. Тази сутрин беше извършена терористична атака в центъра на индонезийската столица Джакарта. Най-малко двама цивилни са убити. От полицията уточниха, че петима нападатели също са убити. Съобщението е озаглавено "Слънцето на победата изгря от Нусантара" – има се предвид името на архипелага на индонезийски език. Не е ясно дали посланието е свързано с днешните нападения в Джакарта, като се има предвид, че е пуснато вчера. Според БиБиСи изглежда, че посланието е в отговор на усилията на ДАЕШ ("Ислямска държава") да установи халифат в региона и да вербува още поддръжници.


В посланието Зауахири също призовава за отмъщение чрез нападения в Саудитска Арабия и в западни държави, след като арабската монархия екзекутира 40 екстремисти. Лидерът на "Ал Кайда" зове поддръжниците на терористичната организация да нападат "Кръстоносно-ционистката коалиция при всяка възможност", а също така саудитите да свалят кралската фамилия.


На 2 януари Рияд екзекутира 47 души, включително джихадисти, осъдени на смърт за участие в атаки на "Ал Кайда" през 2003 и 2004 година, при които са загинали саудитски граждани и чужденци, припомня нюз.бг. Сред екзекутираните е и шиитският духовник Нимр ал Нимр, което доведе до дипломатическа криза между Рияд и Техеран. Според Зауахири убийството на Нимр е един от елементите, показващи сблъсъка за надмощие в региона между Иран и Саудитска Арабия, но под защитата и в съответствие с интересите на САЩ.


Седем души загинаха в серия взривове и престрелки в центъра на индонезийската столица Джакарта, уточнява изключително обърканата и противоречива информация от днес преди обед кореспондентът на БНР за Азия. Индонезийски медии са съобщили, че са избухнали шест бомби и тогава е започнала престрелката. Според очевидци най-малко трима атентатори самоубийци са се самовзривили тази сутрин в кафене в центъра на Джакарта, докато двама нападатели атакували с огнестрелно оръжие полицейски пост в съседство, при което бил убит поне един полицай и поне трима били ранени. Експлозия, последвана от стрелба, избухна и пред търговския център "Саринах" и полицейски участък. В зоната има много луксозни хотели, офиси и посолства, включително на Франция, уточни БНР. Останалите експлозии били в квартали, където са разположени посолствата на Турция и Пакистан.


Полицията е потвърдила, че поне един от взривовете е причинен от атентатор-самоубиец, а в атаката участват поне 14 нападатели. Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че експлозиите са терористични актове: "Нашата държава и нашият народ не бива да се страхуват, ние няма да бъдем победени от тези актове на тероризъм". В напрегнатите часове до приключване на операцията в района на експлозията останаха телата на загиналите, докато полицейски хеликоптери кръжаха над централната част на Джакарта, предаде БНР. В момента метрополисът още е блокиран от стотици полицаи, а снайперисти и тежки бронирани коли патрулират по улиците.


Непотвърдена информация от полицейски източници посочи "Ислямска държава" за потенциален организатор на атаката, но индонезийското разузнаване я опроверга по-късно. До скоро се считаше, че Индонезия, дом на над 250 млн. мюсюлмани, се справя успешно с местните крайни джихадисти, но днешната атака показва, че всяка държава е потенциална цел на "Ислямска държава", обобщава кореспондентът. s