Парламентът реши за общи въздушни патрули с НАТО

Политика

14-01-2016, 12:08

Снимка:

©НС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на Военно-въздушните сили оттегли оставка след разговор с Борисов

Депутатите от БСП - лява България, Атака и АБВ не дадоха подкрепа

Депутатите подкрепиха промени в Закона за отбраната, които позволяват българските изтребители да изпълняват дежурствата по така наречения "еър полисинг", съвместно с бойни самолети на НАТО. Според представители на Министерство на отбраната тази промяна се налага заради недостатъчния брой изправни изтребители в последно време. Напълно е възможно изобщо да не се стигне до използване на чужди самолети за охрана на българското въздушно пространство.


От 164 депутати "За" гласуваха 122-ма, против бяха 41, 1 се въздържа. Срещу промените в закона се обявиха депутатите от "БСП - лява България", "Атака" и АБВ. Бившият началник на генералния щаб Михо Михов, който е и шеф на Комисията по отбрана, гласува против с аргумента, че тази промяна е лош сигнал както към българското общество, така и към съюзниците ни от НАТО, които и без това ни обвиняват, че сме само консуматори на сигурност. Михов се притеснява, че след тази поправка ще настъпи успокоение, което ще се отрази след на проекта за нови изтребители.


Ангел Найденов от БСП заяви, че промените в закона са де факто презастраховане, което прикрива неспособността на българските ВВС да защитават въздушните ни граници. "Ако имаме пари да плащаме на чужди изтребители, защо да не ги дадем за нови български", попита Найденов. Той пледира в закона да има текст, който да гарантира водещата роля на българските ВВС при евентуалните съвместни патрули с натовкси самолети.