Бомба се взриви пред полицейски участък в Югоизточна Турция

Свят

14-01-2016, 07:46

Снимка:

bgonair.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има петима убити, обвиняват ПКК

Кола-бомба е била взривена пред полицейското управление в югоизточна Турция, убивайки петима души и ранявайки най-малко 39, предаде Би Би Си, цитирайки местни медии и изявление на областния управител.Една жена и бебе са сред загиналите. Спасителите издирват оцелели в развалините на мястото на инцидента в Чинар, провинция Диарбекир.
Длъжностни лица обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК) за нападението, но нито една група не е поела отговорност за атентата. Експлозията е била толкова силна, че е разрушила отчасти стената на участъка. Нападната е била и жилищна сграда наблизо, обитавана от полицаи. В град Мият, провинция Мардин, също е бил атакуван с гранатомет полицейски участък, но няма съобщения за ранени хора.
Сраженията между турските правителствени сили и Кюрдската работническа партия (ПКК) бяха подновени през юли м.г., след края на крехкото примирие.
Провинция Диарбекир е сцена на ожесточени сблъсъци между сепаратистите от ПКК и турската армия през последните месеци.
Миналата година, в Диарбекир и редица други области в югоизточната част беше въведен полицейски час. Това стана след като при бомбена експлозия загинаха 16 войници, а при друга атака бяха убити 14 полицаи. Турция е част от водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.
Въпреки това, Анкара е обвинявана, че най-вече удря цели на ПКК, което разгневи кюрдите, които сами се борят срещу ислямистите в двете държави.