Закопчаха трима руснаци и 16 терористи при подготовка за още бомбени атаки в Турция (ОБНОВЕНА)

Свят

13-01-2016, 10:20

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Загинали и ранени при атентат до Синята джамия в Истанбул (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Най-малко 59 вече са в ареста по подозрение за връзки с ДАЕШ след кървавата баня в Истанбул

Турската полиция е задържала трима руснаци, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", предаде Reuters. Тримата руски граждани са арестувани в Анталия по време на операция, която бе проведена след атентата в Истанбул. При обиска са иззети документи и дискове.

 

Най-малко 59 души, заподозрени за връзки с групировката "Ислямска държава" са задържани при масирана полицейска операция на турската полиция в столицата Анкара и още пет града на страната. Арестите последваха вчерашния атентат в историческия център на Истанбул, съобщи БНР. Сред арестуваните в антитерористичните акции са 16 сирийци, които ще бъдат депортирани. По данни на властите на някои от турските граждани, задържани при операциите в други градове на страната, ще бъде повдигнато обвинение в тероризъм, защото има данни, че са планирали нападения в държавни учреждения. 8 от жертвите са германци, както и девет от сериозно пострадалите, уточни Нова тв.


Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата, това е казал един от ранените при вчерашния атентат германски туристи на полицай в Истанбул. На площад "Султанахмед" в района на туристическия център, където атентатор-самоубиец от терористичната групировка ДАЕШ се взриви и отне живота на 10 души, продължават огледите и разследванията, предаде репортер на БГНЕС. Там по това време бил и изселникът от България Ердинч Халим, разказва репотерът. "Бяхме на метри от мястото. Жена ми трябваше да си вземе дипломата за магистратурата от филиала на здравното министерство, изпратена от университета "Ататюрк" в Ерзурум. В един момент се чу страшен гръм, писъци, настана хаос… Жена ми изпадна в паника, разплака се, трябваше бързо да я изведа. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атаки", разказа Ердинч пред агенцията.


В социалните мрежи започнаха светкавични споделяния на снимки от ужаса в Истанбул, но властите въведоха забрана за това и те бързо бяха премахвани. Заваляха коментари и слухове, една от версиите гласеше, че атентаторът-самоубиец е млада германка, присъединила се към ДАЕШ. По-късно бе огласена официалната информация за сирийски гражданин, роден през 1988 г. Лейла Акчам е била на косъм от смъртната опасност, минавала през мястото на атентата и само след 3 минути чула взрива. Тя е с леки наранявания и вече е в болница. "Три минути преди ужасния гръм минавах оттам, вървях спокойно и в един миг се обърнах, точно тогава избухна бомбата, във въздуха се разхвърчаха някакви неща, не зная какви, но сякаш един човек изхвърча. Не мога да опиша шума от взрива, писъците, през димната завеса нищо не се виждаше", разказа през сълзи младата жена.


Много от хората в района първоначално не са разбрали какво точно се случва, но свидетелстват за изключително мощна експлозия. Междувременно Анадолската агенция съобщи, че в турската столица Анкара са арестувани 16 терористи в момент на подготовка за изненадващи бомбени атаки. Сред тях единият е турски гражданин. Службите за сигурност и антитероризъм са разкрили присъствието на атентаторите-самоубийци в града, наблюдавали са ги, а планът им за вчера предвиждал кървави зрелища около възлови сгради на публични институции. Турчинът е заловен в кафене в компанията на двама сирийци и вече е в затвора след светкавично съдебно решение. От арестуваните терористи са иззети голям брой документи, уличаващи ги в принадлежност към ДАЕШ и в готовност за кървави атентати.


Съединените щати осъдиха самоубийствения атентат в Истанбул и заявиха своята ангажираност да работят с Турция в борбата срещу "Ислямска държава". Същевременно бившият и.д. директор на ЦРУ Майкъл Морел коментира, че броят на групировките, свързани с "Ислямска държава", расте по-бързо, отколкото броят на привържениците на "Ал Кайда" преди време. По данни на американското разузнаване, цитирани от телевизия "Фокс нюз", над 36 хиляди бойци от 120 страни са отишли в Сирия. От тях най-малко 6 хиляди са били с паспорти на западни държави.