Взаимните фондове носят 6-7% доходност

Портфейл

13-01-2016, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През т.г. се очаква сделките с имоти с цел инвестиция да ускорят ръста си

Взаимните фондове ще продължат да набират популярност сред българите, които имат пари и търсят варианти за инвестирането им, каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. Очакванията са тази година парите, вложени във взаимни фондове, да надхвърлят 300 млн. лв. Балансираните и нискорисковите фондове стават все по-интересни за българите, защото са с много нисък риск, а доходността им може да достигне до 6-7%, смята експертът. Покупката на имоти също ще бъде във фокуса на вниманието, защото това е познат инструмент с доходност от 4,5-5,5%. Тази доходност задоволява българина, а имотите му дават перспектива - с времето цената им да се увеличава, каза Тошев. За последното тримесечие на 2015 г. сделките с имоти в големите градове с цел инвестиция нарастват с 20%. Става дума за българи, които имат жилище, но купуват още едно, за да го отдават под наем или да го запазят за децата си. Тази година се очаква сделките с имоти с цел инвестиция дори да ускорят ръста си, смята експертът.
При спестовните застраховки "Живот" и доброволното пенсионно осигуряване също се очаква раздвижване, смята Тихомир Тошев. Расте и интересът към инвестиции в образованието. Все по-често хората със средства предпочитат да ги влагат в обучение на децата си в чужбина. Младите работещи хора също дават пари за повишаване на квалификацията си.
Според Тихомир Тошев част от спестените пари на българите ще бъдат инвестирани в собствена дейност или в покупка на дялове от бизнес.