Шест от волейболните участници на Олимпиадата в Рио са ясни

Разиграват се още толкова места

Ясни са шест от участниците на волейболния турнир на Олимпиадата това лято. До момента сигурни са Бразилия, САЩ, Италия, Аржентина, Русия и Куба.

Седмият отбор се очаква от квалификацията в зона Африка, която се провежда в Бразавил, Конго (7-14 януари). Финалът на този турнир е днес, като противопоставя Египет и Тунис. За 3-4 място играят Алжир и Камерун. Само първенецът взима квота за Рио, а вторият и третият отиват на последната квалификация преди олимпиадата.

Останалите пет квоти ще бъдат раздадени от допълнителните квалификации. Четири от тях ще се разиграят на турнира в Токио, в който ще участват Франция, Полша, Канада, Венецуела, Япония, Иран, Австралия и Китай (28 май - 5 юни). От този турнир за Рио ще се класира най-добрият азиатски отбор и първите три в крайното класиране (играе се всеки срещу всеки).

Последната квота за Рио ще се разиграе между Чили (трети от квалификацията в Южна Америка), Мексико (трети от Норсека) и втория и третия от квалификацията в Африка. Все още не е ясно къде и кога ще се проведе този турнир.

Класиралите се до момента:
Бразилия - домакин
САЩ, Италия - от Световната купа
Аржентина - от зона Южна Америка
Русия - от европейска квалификация
Куба - от зона Норсека