Борисов: Разбутаме ли властта, години ще сме без правителство

КРИБ да са по-умерени, дават шанс на организираната престъпност да клати държавата, каза премиерът

Евентуални предсрочни парламентарни избори в България ще вкарат страната в дългосрочна правителствена криза, а партиите ще влязат в спиралата на невъзможност да излъчат кабинет. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който бе заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев в авиационна база „Граф Игнатиево“ за провеждането на тренировъчен полет на самолет МиГ-29. „Случилото се в Истанбул е ужасно“, каза премиерът Бойко Борисов по повод на жертвите от атентатите в Турция от днес. „Нека да пазим стабилността, която имаме. Виждаме какво се случва около нас в региона и в света“, призова министър-председателят. Той отбеляза здравата институционална власт у нас като гаранция за сигурността в България: „Да я разбутаме (властта,б.р), години наред няма да се направи правителство в България – това им го обещавам, на всички, които си правят криви сметки“. „С ДПС в управление няма да ме видите- в опозиция с удоволствие. Но тогава на другите ще им видя сеира аз, които всеки ден, до вчера ме прегръщаха – до вчера, а днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща“, отсече Борисов. По-рано пред bTV ген. Атанас Атанасов отново използва израза по отношение на сектор „Сигурност“. „Ще ги пратя да се молят при пауните (в резиденцията на Ахмед Доган има пауни, б.р), аз на никого няма да се моля, защото имам достатъчно голяма партия“, каза Борисов.  „Явно много ги е яд, че преборихме контрабандата и събрахме близо 3 млрд. в бюджета. Предупредих ги, че ще започна да ги соча с пръст, защото аз мога да преглътна ДПС за толерантността към тях, заради това, което имам като смесено население, но те няма да могат да преглътнат това, което ще им се стовари на главата с контрабандистите“, каза Борисов. 

Преди това премиерът разкритикува декларацията на КРИБ, в която вчера се отбеляза оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова, ако не бъде разкрито убийството на дизайнера от „Агресия“ Александър Антов. "Повече от всеки съжалявам като има убийства. Да не ми дават съвети от Тайланд и от дългите им почивки, там малко се отделят от действителността", заяви Борисов по повод изявлението на председателя на конфедерацията Кирил Домусчиев. "Когато горивата паднаха драстично, защо не свалиха цените, а като поскъпваха, плашеха с поскъпване на хляба, тока, какво ли не. Къде са сега КРИБ?", запита премиерът. И заяви: “Така че, нека да се съсредоточат върху намаляването на цените на стоките, които произвеждат с евтините горива, а за МВР има кой да мисли“. 

„Убеден съм, че тези убийства ще бъдат разкрити както стана с Килърите и Наглите. Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в преценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство и те дават огромен шанс на организираната престъпност да клати държавата. Нека да си изкарат почивката и тогава като ми мине и на мен малко – да дойдат да разговарят“, каза Борисов.  Министър-председателят защити вицепремиера Бъчварова за визитата й в Китай и специално отбеляза, че посещението е планирано отдавна. „Лично съм разписал посещението. Бъчварова не разкрива убийства, има професионално ръководство. По всички поръчкови убийства има данни кой, кога и как ги е извършил, но когато се сглобят пред съда тези доказателства, трудно издържат", подчерта Борисов. Той заяви, че повече е претеснен за нападенията над възрастни хора в Пловдивско и в Пазарджишко и е разпоредил до утре даима задържани и обвинени по случаите.

Премиерът отговори  и на слуховете за рестарт на проекта „Южен поток“, които се появиха преди ден в български и руски медии. Но направи коментар за медийната среда у нас:

„Върви една много масирана кампания, която съжалявам, че трябва да го кажа, но забелязвам, че в България има едно хоби на, да не ги наричаме олигарси, но на големия бизнес, както те обичат да се наричат – хоби към медиите. Няма един да няма вестник или електронен сайт. И ако мислят, че техните войни и игрички ще ги прехвърлят на държавата и това няма да им се случи.  Голямо хоби си направиха с уж независимите медии – всеки бизнесмен с вестник, радио, телевизия или сайт. И като ги четеш – едно и също нещо можеш да прочетеш, в зависимост от това, коя икономическа група защитава“.

Борисов продължи: „Питам, може ли аз да не знам, че „Южен поток“ ще се възобновява? И в същото време да пишат абсолютни лъжи че някой от моето обкръжение видите ли, ме гледал как си потривам ръцете и съм  викал „ще стане“? След като ние с ЕК, с всички наши партньори, единственото, което сме казали е че искаме газовия разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ.  4-5 места газ – Азербайджан, Туркменистан, LPG терминала в Гърция, живот и здраве. Водим преговори дори за съвместно участие на наше предприятие в Гърция и гръцко в нашия хъб, плюс нашите 4 находища – „Галата”, „Терес”, „Силистар”, „Хан Аспарух” и някой решава да си прави активно мероприятие с подобно заглавие и след това същите тези услужливи сайтове на успели бизнесмени започват да ги коментират - все едно вече е факт и се налага днес и руснаците да го опровергават, и ние да го опровергаваме – що за независими медии са тези?“.

Той коментира и изявлението на бившия председател на ДПС Лютви Местан, че отстраняването му от поста е заради засегнати руски интереси: „Другата голяма измишльотина - Местан изведнъж заяви, че стъпил на руска мина. С цялото ми уважение към него, а когато Путин и Ердоган в Анкара прекръстиха и взеха „Южен поток” и го направиха „Турски поток”, когато взеха реакторите на Белене да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше?“, запита Борисов. И продължи:“Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан? Що за измишльотини, че едните били руснаци, другите били турци. Здрава логика има ли някой да ми каже, къде беше да каже, за да излезе и да каже в момента ние стъпваме на руско-турската атака срещу нас. Къде беше тогава, че сега изведнъж се сети?“.

“Опитвам се да запазвам спокойствие и сигурно още ще го правя, но такива измишльотини, които се опитват се тиражират и всеки ден да ги прехвърлят към нас – нито ще оставя ГЕРБ да носи тази отговорност, нито аз”, каза Борисов.

„Какъв руски интерес има в България някой, за да го говори това и услужливите му големи бизнесмени със своите „независими” медии да го подкрепят, или обратното другите да го атакуват. И едните, и другите – лоши, в тази игра добър няма”, коментира още министър-председателят.