Загинали и ранени при атентат до Синята джамия в Истанбул (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Свят

12-01-2016, 11:54

Снимка:

Reuters

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Повечето от пострадалите са германски туристи, човекът-бомба е със сирийски произход

10 души са загинали, а 15 са ранени при терористичния атентат в туристическия център на град
Истанбул, съобщиха местните телевизии. По първоначална информация сред жертвите има туристи, съобщава се също така за ранени служители на реда. Основната версия за инцидента е атентат. Предполага се, че той е извършен от атентатор-самоубиец, който се е взривил в историческия район на града "Султанахмет". Телевизионни кадри от местни медии показаха няколко души, лежащи на земята. На мястото на инцидента са пристигнаха линейки и полиция. Взривът е станал около 10:20 часа тази сутрин.


Според турската редакция на Си Ен Ен, взривът е в близост до Теодосиевата колона пред Синята джамия. Мощният взрив е чут в околните райони, допълват от Си Ен Ен. Епицентърът на взрива е бил до трамвайна спирка, предадоха по-рано местните медии. Свидетел заявил пред кореспондент на Ройтерс, че има части от човешко тяло на мястото. Информацията е потвърдена от полицай. Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция.


Синята джамия и църквата "Света София" се намират в близост до площада. Мястото е една от най-старите части на града и е изключително популярно сред туристите. Междувременно турското правителство наложи забрана за живи включвания на новинарските канали заради експлозията. Вероятната причина е, че вече се появиха и кадри с телата на загинали туристи, циркулиращи из Фейсбук. В същото време местни медии съобщиха за пожар в 12-етажен хотел в квартал Малтепе. Няколко души, които са засегнати от дима, са настанени в болница. Около 22 души, блокирани в горящата сграда, са спасени.


Няма информация за пострадали български граждани при взрива в Истанбул. Това съобщи за Радио Фокус говорителят на външно министерство Бетина Жотева. "Нашият консул отиде на място, още когато се случи инцидентът, подаде заявление до турските власти, че искаме незабавна информация, но до този момент нямаме такава. Това е защото все още продължават спасителните операции на място, районът е отцепен, пълно е с медицински екипи и полиция, а и достъпът на медиите е леко ограничен", заяви Жотева. Тя поясни, че това което знаят със сигурност официално от кабинета на кмета на Истанбул е, че има 10 загинали и 15 ранени до този момент. "Ще ви информираме веднага след като имаме някакво официално потвърждение какво се случва и има ли наши сънародници или не", увери говорителят на външно инистерство.


Бетина Жотева каза още, че ако имат притеснения, българските граждани могат да подадат сигнал в консулството в Истанбул или в посолството в Анкара. Относно другия инцидент с пожар в хотел в азиатската част на Истанбул също няма информация за момента, каза още говорителят на външно министерство.


Атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива в Истанбул. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на обяд с турски посланици в Анкара, предаван на живо по местните телевизии. "Осъждам терористичния инцидент в Истанбул, оценен като атака на атентатор самоубиец от сирийски произход. За съжаление имаме 10 убити, включително чужденци и турски граждани. Има също 15 ранени", потвърди Ердоган. Той каза, че има туристи сред загиналите и ранените. Но поясни, че Турция е основната цел на терористите.


"Този инцидент показва отново, че трябва да стоим единни пред лицето на терора. Твърдата позиция на Турция няма да се промени. Ние не правим разлика между имената и абревиатурите на терористичните групи. Основната цел на всички активни терористични групи в този регион е Турция. Защото Турция се бори срещу всички тях със същата решимост", каза той. С типичния си дързък тон Ердоган атакува чуждестранни академици и писатели, включително Ноам Чомски за критики към турското правителство. "Заемете страна. Или сте на страната на турското правителство, или на страната на терористите", призова президентът на Турция.

Малко по-рано двама високопоставени представители на турските служби за сигурност заявиха, че най- вероятно ДАЕШ ("Ислямска държава") е отговорна за взрива.

 

Повечето от загиналите при взрива в Истанбул са германски граждани. Това е заявил турският премиер Ахмет Давутоглу в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от офиса на турския премиер. Давутоглу е уверил германския си колега, че Анкара ще осведомява германските власти за развоя на разследването. В същия разговор Давутоглу е добавил, че подробностите от разследването за атентата ще бъдат споделени с германските власти. Федералното външно министерство е създало кризисна група и опитва максимално бързо да събере информация за случилото се.


Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод кървавия атентат в Истанбул, причинил десетки невинни жертви и пострадали, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Покрусен съм от новината за кървавия терористичен атентат в Истанбул. В този труден за Република Турция момент бих искал да Ви уверя в съпричастността на българския народ и да изразя най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите и пострадалите. "Тероризмът е глобална заплаха, отговорът трябва също да бъде глобален. Наш общ дълг е да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят и да защитим гражданите си
от всеки акт на посегателство срещу нашите ценности", пише още държавният глава Росен Плевнелиев до президента на Турция Реджеп Ердоган.

 

През октомври 103 души бяха убити при две самовзривявания по време на мирен протест в Анкара. Този атентат беше приписан на групировката "Ислямска държава". Турските власти задържаха няколко заподозрени във връзки с джихадистите лица през последните седмици, именно заради предполагаема подготовка на атаки в Истанбул. Правителството в момента води борба със забранената Кюрдска работническа партия.