400 сирийци са в хуманитарен колапс след половингодишна обсада

Свят

12-01-2016, 10:51

Снимка:

www.mirror.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

ООН: Измират от надохранване и болести, натъпкани в болницата в Мадая

400 души в обсадения сирийски град Мадая спешно трябва да бъдат евакуирани и лекувани, защото в противен случай могат да умрат, съобщи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън. В момента те се намират в болницата в града. Те умират от недохранване или от усложнения на различни болести.


Вчера ООН изпрати конвой с хуманитарна помощ в обсадения над 170 дни град, където не е била изпращана помощ от октомври 2015 г. 44 камиона на ООН, Червения кръст, сирийският Червен полумесец и Световната хранителна програма влязоха в Масая през Дамаск в понеделник. Освен с храни те са натоварени с лекарства, дрехи, одеяла и други стоки от първа необходимост.


Жителите на град Мадая, който е разположен на около 25 км североизточно от Дамаск и на 11 км от границата с Ливан, са приблизително 40 000 души. Доставените храни (ориз, брашно, олио, захар и сол) биха им стигнали за шест месеца, съобщава Би Би Си.


Мадая е под контрола на бунтовниците и е обсаден от юли 2015 г. От ООН потвърдиха, че са получили достоверна информация, че хора в Мадая умират от глад. Същевременно, 21 камиона с помощи влязоха в други два обсадени от бунтовниците градове в северната провинция Идлиб. Там под обсада от миналия март са около 20 000 души.


Повече от 250 000 сирийци загубиха живота си през близо петте години на конфликта, който започна като антиправителствени протести, преди да ескалира в брутална гражданска война. Повече от 11 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, докато се бият силите, лоялни на президента Башар ал-Асад, и джихадистите от "Ислямска държава". И двете страни използват обсадата като оръжие и така предотвратяват възможността местните жители да напуснат и блокират достъпа на хуманитарната помощ с цел да принудят опонента си да се предаде.