Ценова война с цигарите

Най-доброто от печата

12-01-2016, 05:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вносните марки не поскъпват въпреки повишения налог, компании се презапасили за поне три месеца

Поскъпване на евтините цигари с 20 - 30 стотинки, а на най-скъпите - с 1 лев. Според изчисления на финансовото министерство, ако кутия с 20 цигари струва 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. поскъпват до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. Това се очаква като резултат от променената структура на акциза за тютюневите изделия, която влезе в сила от тази година.
В момента обаче на пазара има истинска ценова война и поскъпването не се случва, твърдят търговци. Проверка на “24 часа” в регистъра с цените на тютюневите изделия потвърди това. От него се вижда, че нито една чужда компания не е вдигнала цигарите си.
Има подадена информация само от две фирми - “Филип Морис” и “Джапан табако”, за регистрация на две нови разновидности, но цените им са същите, както на сходни цигари от същата марка. Нито една от другите чужди компании няма нова регистрация.
Причината за липсата на нови цени е нормативен вакуум, твърдят запознати с цигарения пазар. С новите текстове в закона за акцизите бе променена структурата на налога. Освен това е премахнат и един от членовете, който гласеше, че новите ставки влизат в сила не по-рано от два месеца след обнародването. Така новият налог влезе в сила още на 1 януари.
В същото време обаче акциз се плаща, когато стоката бъде извадена от данъчен склад и тръгне към търговците на дребно, поясняват експертите. Поради това големите чужди компании през декември са заредили търговците с цигари, които са по старите цени. Според неофициална информация, потвърдена от няколко независими източника, количествата, които са доставени извънредно, ще стигнат за период от 3 до 5 месеца.
Това означава, че има реална опция цигари на стари цени да се продават до началото на май. Информацията бе потвърдена и от шефа на митниците Ваньо Танов. При отчета за работата на ведомството му за 2015 г. той прогнозира, че количествата продадени бандероли по старите цени са толкова, че ще стигнат за 4-5 месеца.
Това става възможно и поради липсата на срок, в който това може да се прави. В предишни години със заповед се определяше срок, в който в търговската мрежа се предлагат тютюневи изделия със стар бандерол. Най-често максималният срок за това е бил до 3 месеца. За тази година обаче такава заповед няма и на практика цигарите със стари цени може да се продават до изчерпване на количествата. Този вакуум е използван от чуждите компании, които са заредили извънредни количества цигари.
Единствата фирма, която не е приложила този трик, се оказва “Булгартабак”, показва справка в регистъра с цените на тютюневите изделия. От нето става ясно, че холдингът в края на миналата година е регистрирал нови цени, които са с 20 ст. по-високи на кутия в сравнение с тези през миналата година.
Това означава, че поне за три месеца в бюджета приходи от акцизи върху цигарите ще идват само от марките на “Булгартабак”. От чуждите компании такива приходи няма да има, тъй като техните цигари продължават да се продават на старите цени.
За тях акцизът е бил платен в края на миналата година. Облагането на цигарите бе повишено заради новите изисквания на ЕС за минималния размер, който до 2018 г. трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Това бе първа промяна в акциза от 2010 г. От тогава цените на цигарите у нас не са променяни, като корекция не е правена дори с инфлацията за 5 години.
С новата структура се дава възможност за по-малко и плавно увеличение на цигарите в долния и средния ценови сегмент. Такива продават почти всички компании на пазара у нас - български и чужди. Разчетите на финансовото министерство сочат, че от новия акциз се очаква тази година да бъдат събрани около 120 млн. лв. повече, ако потреблението остане същото. Сега обаче остава под въпрос събирането на тези пари, тъй като все още няма вносни цигари на новите цени. Поскъпването не спира до 2016 година - увеличение ще има и през следващите две. Например, ако кутия цигари от 4,70 лева сега трябва да е 4,90, през 2017 г. цената й ще бъде 5,11 лв., а през 2018 - 5,36 лв. Цигарите от 4,40 например след две години ще струват над 5 лева.
Нивото на акциза за цигарите спрямо продажната им цена в България е едно от най-високите в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Страната ни е на трето място, като преди нас са само Малта и Великобритания.
Цената на бандеролите, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, се оказва една от най-високите в България. Тя е над 12 лева на 1000 къса цигари. Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба.
Контрабандата паднала под 10%
Контрабандата на цигари е паднала под 10% в края на миналата година, след като бе близо 20 на сто в началото на 2015 г., твърдят запознати с пазара на тютюневи изделия. Това е най-ниското ниво от поне 10 години насам.
Например през 2010 г., когато акцизите бяха променени за последно, имаше рязко покачване и номиналната им тежест се вдигна с почти 50%. Резултатът тогава бе поскъпване на най-продаваната ценова категория от 3 лева до над 4 лв. Това доведе да истински бум на контрабандата, която стигна над 30% от пазара, а отчетените легално продавани цигари се свиха от 17,4 милиарда къса през 2009 г. до 11,7 милиарда през 2010 г.
Предварителните данни на финансовото министерство показват, че за цялата 2015 г. очакваните приходи са над 32,263 млрд. лева, което е с над 2,85 млрд. повече в сравнение с 2014 г. Ръстът се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпленията от Европейската комисия.
От финансовото министерство отчита най-голямо увеличение на приходите от данъци - преки и косвени - с близо 1,9 млрд. лв. Събраните косвени налози са с 1 млрд. лева повече спрямо 2014 г. Само от акцизи са събрани с 500 млн. лв. повече. Значителен ръст се отчита и при приходите от социални и здравноосигурителни вноски, корпоративни данъци и други.