Стоичков сбъдна сън на Каталунците от село Кирчево на "Камп Ноу"

Срещна ги с Меси и неговите съотборници

Да посетиш Барселона е незабравимо преживяване, с което не малко българи могат да се похвалят. Да се разходиш из музея на "Камп Ноу" също е тръпка, позната на мнозина футболни фенове в България. Но да гледаш мач на Барса на живо и да стиснеш ръката на Лео Меси и неговите съотборници... е това вече се нарича мечта, която само броени българи са успели да осъществят.

Това е историята на шампионите от последния сезон на "Каменица Фен Купа". Съдба или чиста случайност тяхното име е Каталунците от село Кирчево, Област Ловеч, и всеки един от тях е запален привърженик на испанския гранд. В края на август миналата година, групата приятели от Кирчево се доказа като най-добрия отбор измежду близо 1300 тима взели участие в 13-тото издание на турнира. Освен златни медали и редица други признания, „Каталунците“ си спечелиха и една много специална награда. Нейната стойност е меко казано неизмерима, защото кой би могъл да определи колко струва една сбъдната мечта.

Точно преди три дни, на 8 януари, първенците на Фен Купа се събраха на летище София, от където стартира тяхното футболно приключение. Там момчетата бяха посрещнати лично от легендата Христо Стоичков с думите: „Ще ви покажа Камп Ноу така, както само футболистите на Барселона са го виждали.“

Истинските емоции за „Каталунците“ от село Кирчево започнаха почти веднага след кацането в Барселона. Последва настаняване и кратка почивка в хотела, след което Христо Стоичков ги поведе към своя „футболен дом“. Първата им спирка бе музея на Камп Ноу, който по официални данни се посещава от 1 200 000 човека годишно. Групата разгледа в детайли близо 1500-те експоната и нямаше как да не обърне специално внимание на витрината на „Ристо Естойко“, както в Испания наричат Камата. Емоциите обаче ескалираха най-много пред витрината с оригиналната купа на Европейските шампиони, която Стоичков спечели с Барса през 1992 г. Според правилата на музея купата не може да се вади от витрината, но управата направи специално изключение за легендарния футболист.

След уникалната по рода си разходка в музея българските „Каталунци“, заедно с европейската купа от 92-ра, се отправиха към терена, за да потвърдят от първо лице твърдението, че ФК Барселона е „повече от клуб“. Доказателството за това не закъсня. Научили за посещението на Стоичков и българските шампиони, звездите на Барса се събраха, за да се срещнат с тях очи в очи. Когато момчетата от село Кирчево прекрачиха прага на съблекалните там ги очакваха Меси, Иниеста, Дани Алвеш, Луис Суарез, Арда Туран, Педро и Хавиер Масчерано. Последваха прегръдки, смях, сълзи, автографи, снимки и нестихваща еуфория. Звукът на сбъдната мечта...

Разбира се, един ден изпълнен с толкова много вълнения не може да завърши по обикновен начин. Момчетата бяха поканени от Стоичков на празнична вечеря, за да споделят всичките си впечатления и да научат от него детайли за славните му години като нападател на Барса. Камата бе уредил и специална изненада в лицето на Хулио Салинас, който се присъедини към празненството, за да се види със своя стар приятел и съотборник.
Вечерята сигурно щеше да продължи до малките часове на нощта, ако на следващия ден не предстоеше домакинското дерби на Барселона срещу Гранада. Приятелите облякоха специално произведени за тях екипи с надпис „Stoichkov Team” и се настаниха удобно, за да се насладят на срещата. Сякаш като последен реверанс към българските гости Меси отбеляза хеттрик и доказа за пореден път, че никой не заслужава Златната топка повече от него.

„Още не мога да повярвам, че това наистина се случи...и то точно на нас! Постоянно ме е страх, че всеки момент ще се събудя и ще разбера, че всичко е било сън. Нямам думи да опиша какво изпитвам...“, сподели капитанът на българските „Каталунци“ Юли Дермански.

„Със сигурност ще помним това изживяване до края на живота си. Сега с момчетата се мотивирахме още повече. Фен Купата започва пак след няколко месеца и ние ще дадем всичко от себе си, за да си защитим титлата.“, допълни нападателят на тима Йосиф Шутев.

"Велик миг, ще го помним цял живот!", коментираха доволните български футболисти пред Блиц, изказвайки специални благодарности на "Каменица" и най-вече на Христо Стоичков.