Магистратите няма да разследват председателя на ВКС Лозан Панов

Политика

11-01-2016, 14:29

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдебната реформа няма как да се състои без промяна в Конституцията, смята Лозан Панов

За такова решение изрази надежда по-рано днес и новият правосъден министър

Магистратите няма да разследват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, стана ясно след заседание на Етичната комисия на ВСС. "Етичната комисия прекратява преписката по случая и не извършва проверка по нея", обяви членът на ВСС и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров след заседанието.


Той допълни, че са имали дълъг дебат. Голяма част от членовете на Етичната комисия, включително и самият Ясен Тодоров, били несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС изложил в своя реч. "Същевременно приемаме, че те са израз на негово вътрешно убеждение и не следва свободата на словото да бъде ограничавана по някакъв начин", допълни Тодоров.


По-рано правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че се надява да няма проверка срещу Панов за неговата реч. Тя защити председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, срещу когото се събра етичната комисия във ВСС. Съветът започна проверка срещу Панов, след като той произнесе реч по случай 135-ата годишнина на оглавявания от него съд.


Миналата седмица 145 съдии застанаха зад думите на Панов. Днес още 83 съдии от цялата страна, сред които и магистрати от Върховния административен съд (ВАС), Административен съд на София-град, Апелативния специализиран наказателен съд, както и съдии от Пазарджик, Велинград, Пловдив, Пещера, Варна, Стара Загора, Севлиево, Габрово и Враца също подкрепиха Панов.


Екатерина Захариева изрази надежда етичната комисия на Висшия съдебен съвет да приключи "позитивно" обсъждането на сигнала, съобщи "Правен свят. Тя бе в очакване да не се стигне до образуването на дисциплинарно производство, тъй като смята, че магистратите имат право свободно да изразяват своята гражданска позиция. Според нея в речта на Панов няма политически послания и тя изразява гражданска позиция.


Захариева се срещна с членове на ВСС, като основната тема на разговора им са били предстоящите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Обсъждани са принципни въпроси като електронното правосъдие и кариерното израстване.