"Ислямска държава" цели бунт срещу Меркел

Коментира посегателството над жени в Кьолн журналистът Мохамед Халаф

В Германия се случиха много неприятни неща. В арабския свят младите хора живеят в сексуално потисничество. Явно те си мислят, че жените в Европа са много лесни. Въпросът е защо германските власти са мълчали за тези проблеми. Това каза пред БНТ журналистът Мохамед Халаф.


Трябва да се спазва върховенството на закона. Няма значение от кого са извършени тези посегателства. Всеки трябва да си понесе наказанието. Властите в Германия явно са се страхували от общественото мнение. Все още няма категоричен доклад от немската полиция. В Германия назрява един бунт срещу политиката на канцлера Ангела Меркел. Това е целта на "Ислямска държава". Европа трябва да бъде подготвена за нови предизвикателства. ИД ще става по-силна и ще има нови потоци бежанци, каза още той.


Конфликтът в Близкия Изток ескалира. САЩ и Русия не могат да се разберат. Войната отдавна не е само за Сирия, а за изцяло нов Близък Изток, категоричен беше Халаф. По темата говори и Азхар Аломар от фондацията "Ориент България".


Не всичко това се прави от бежанци. Станалото в Кьолн оставя много отворени въпроси. Всички се страхуваме от тероризъм и от атентати и изведнъж до катедралата няма полиция. Това навява на мисъл, че цялата история е организирана. Вчера за това намекна и германският вътрешен министър. Има много противоречиви истории и разкази, каза Аломар.


Проблем е културата на Европа. Така коментира посегателството над жени в германския град Кьолн в новогодишната нощ политологът Огнян Минчев по Нова телевизия. "Поругаването на жените е поругаване на нравите. Обществото се поляризира, а е необходима центристка позиция", каза още политологът. Според него трябва да се възстанови доктрината, че всички имат еднакви права и задължения. "Германия е велика нация и ще се справи", допълни Огнян Минчев.