Шистовата революция е застрашена от ниската цена на петрола

Свят

09-01-2016, 11:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Много компании вероятно ще се откажат от шистовия газ

Ниската цена на петрола - суровината се търгува на най-ниското си ниво за последните 11 години, както и насищането на пазара носят лоши новини за шистовите компании, пише в свой анализ Ройтерс, цитиран от investor.bg. Доскоро секторът беше сочен като един от двигателите на растежа на щатската икономика, защото осигуриха по-евтина суровина.
Сега фирмите в сектора приключват 2015 година с достатъчно средства , за да покрият разходите си, но нямат достатъчно пари, за да инвестират в нови проекти и разработването на нови находища.
Мрачната прогноза на анализаторите е, че ако ситуацията на петролните пазари се запази или спадът продължи, секторът ще се преструктурира, а компаниите ще започнат да се отказват от дейността си. Редица анализатори вече коментираха, че петролният картел ОПЕК умишлено пази квотите за добив, въпреки наситения с петрол пазар, за да поддържа цената ниска и така да се противопостави на шистовата революция, която се задаваше от САЩ.
Първите доказателства, че компаниите преосмислят позиците си, вече са налице - една от перспективните компании - SandRidge Energy, която беше подкрепена от милиардерът Леон Купърман и канадецът Прем Уатса, през тази седмица се отписа от New York Stock Exchange. Акциите на компанията бяха достигнали до цена от едва 0,20 долара за брой.
Цената на петрола падна под нивото от 35 долара в последната седмица. В същото време, за да бъде перспективна дейността на шистовите компании обаче, цената на суровината трябва да се движи между 50 и 60 долара за барел.
"Ще бъдем свидетели на много банкрути и преструктуриране през тази година", прогнозира Бил Костело, анализатор в Westwood Holdings Group и допълва, че малките компании в сектора нямат избор и ще трябва да преструктурират дейността си.
Големи компании като Pioneer Natural Resources пък вече обявиха, че ще увеличат собствения си капитал с 1,4 млрд. долара. Въпреки това обаче компанията няма да може да финансира бюджета си за добив на суровини само от продажбите на петрол и газ през 2016 година