Финландската полиция алармира за Воините на Один

Страната е на четвърто място в Европа по прием на мигранти

Крайнодесни отряди за самоотбрана са се появили в последните месеци в редица градове на Финландия, като обявената им цел е да пазят местните жители от, по думите им, "ислямските натрапници", изрази безпокойство финландското правителство, предаде Франс прес. "Организирането на улични патрули е проява на екстремистко поведение. Това не води до нарастване на сигурността" на населението, заяви вътрешният министър Петери Орпо цитиран от Фактор. Той подчерта, че тези милиции нямат право да използват сила.


Отрядите са съставени от невъоръжени мъже, повечето от които се представят като "Воини на Один", бога на войната в скандинавската митология. Те са забелязани през последните пет месеца в различни градове около неотдавна отворени приемни центрове за имигранти. Според полицията някои членове на тези отряди са свързани с крайнодесни движения, включително неонацистки.


"Нападането не е част от принципите ни. Става дума единствено за защита. Всеки има право да се защити, когато бъде нападнат. Ние се защитаваме и викваме полицията", увериха членове на тези отряди пред местен вестник. Според тях общата им численост е около 500 души в цялата страна. В сайта си "Воините на Один" заявяват, че "ислямските натрапници" увеличават несигурността във Финландия и призовават "патриотите и критиците на имиграцията" да се присъединят към тях.


Финландия е с население 5,4 милиона души. През 2015 г. тя е приела над 32 000 бежанци, което е 10 пъти повече в сравнение с 2014 г. Като дял от населението тя е на четвърто място в Европа по прием на имигранти.