Докладът на ЕК ще е за бавна съдебна реформа

Голяма част от мерките по актуализираната стратегия все още не са придвижени, казва Екатерина Захариева

Правосъдната реформа е най-важната реформа и очакванията към мен и към моя екип са много големи. В същото време, даже мисля, че някой от народните представители го каза – като че ли очакванията към министъра на правосъдието са по-големи, отколкото са неговите правомощия. Това заяви в студиото на bTV Екатерина Захариева. „Това е реформата, която очаква всеки един човек в България, всяка една фирма, така че това е нашата реформа, и тази реформа и актуализираната стратегия.  Да не забравяме, че това е актуализирана стратегия, т.е. реформата е започнала от преди това, и аз не съм човек, който нито ще отрича всичко, което е свършено преди мен, нито ще обяснява, че ето, сега ще бъде „Реформата на Захариева““, каза правосъдният министър. Захариева обърна внимание, че голяма част от мерките по актуализираната стратегия все още не са придвижени:"И това очаквам да бъде една ясна констатация в доклада, който ще дойде на 27 януари този месец по механизма за сътрудничество и оценка, който имаме с Европейската комисия". „Притеснително е, когато две съдийки, независимо на каква позиция, да не говоря, че не са били на ниски позиции и двете дами, на мен термина „каки“ не ми харесва – двете дами да говорят по този начин. Наистина се надявам на това компетентните органи да направят обективно разследване. Със сигурност членовете, които се споменават във ВСС би трябвало да си направят отвод тогава, когато се разследват тези неща“, каза Захариева по повод на изтеклите записи на разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева.  „Не мисля, че разследването трябва да е само по отношение на това дали са незаконни записите. Със сигурност не са законни, никой не го и отрича това нещо. Така че разследването продължава и се надявам да се установят фактите“, посочи Захариева.

Преди това правосъдният министър коментира и ситуацията в ДПС: „не, но надявам се нещата да се успокоят и разговорите вътре в ДПС да минат по-скоро на партийно ниво, а не толкова на геополитическо“. Като доскорошен главен секретар на президентството Захариева отбеляза, че няма как държавният глава да е запознатв детайли с охраната от НСО на Лютви Местан. „Има комисия, която се състои от няколко институции. В тази комисия са директорът на НСО, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и тази комисия заседава и обсъжда всеки конкретен случай, и сигналите за заплаха. Така че президентът никога не е имал правомощия и ангажименти“, каза тя.

Захариева заяви, че със сигурност разстрелът от снощи на Веселин Стоименов е поръчково убийство. „Надявам се,настина на бърза работа на компетентните институции, които се занимават с разкритието на тези престъпления. Истината е, че не е лесно, точно защото е професионален извършителят в повечето случаи. Неслучайно и нямаме висока разкриваемост по отношение на поръчковите убийства“, отбеляза още министърът на правосъдието. Захариева подчерта, че една от важните задачи в реформата, а именно промяна на процесуалните закони и на правилата, по които се разследва. „Много, много важна задача е повишаване на квалификацията на разследващите органи и на органите на съда, и на прокуратурата“, каза тя.