Арестуваха 14 души за пране на 2 млн.евро

Крими

08-01-2016, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Участвали в поне 9 финансови операции, готвели се да теглят още 5 млн.евро от банки

14 души са арестувани за пране на 2 млн. лв., съобщиха на пресконференция окръжният прокурор Румен Попов, шефът на Областната дирекция на МВР Христо Разсолков и директорът на ДАНС в Пловдив Николай Петров, пише в. "Труд". С арестите агентите по сигурността предотвратили изтеглянето на 5 милиона евро от различни банки. Това станало в отговор на сигнал от финансовото разузнаване, получен на 25 декември. Според него 15 дни по-рано пловдивчанин създал дружество с уставен капитал от 2 лв., а на 22 и 23 декември изтеглил чрез банка 426 000 евро и после 486 000 евро от френско дружество. Мнимият бизнесмен щял да изтегли още 500 хил. евро на 30 декември, но бил задържан.
Арестуваните до момента за прането на пари са участвали в 25 финансови операции, срещу 9 от тях е повдигнато обвинение. На трима от тях съдът е наложил постоянна мярка "задържане под стража", а други шестима са в следствения арест за 72 часа. Повечето живеят и работят в Пловдив, останалите - в София, Варна и Велико Търново.
"Някои са с висок социален статус, други с нисък, но между тях има финансови спецове, които са наясно с всички процедури по регистрация на фирми и имат опит в счетоводството и онлайн банкирането. При добре планирани действия са ужилени над 10 търговски дружества от 6 държави от ЕС. Една от тях е Франция", заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той разказа, че единият от арестуваните бил “меко казано, полупиян в момента, в който е теглил 400 000 евро кеш от банка". Но опиянението му не е направило впечатление на развеселените покрай новогодишните празници банкови чиновници.
"В момента разследваме дали служители на банки са съпричастни към измамната схема с пране на пари", заяви прокурор Данаила Станкова. Повдигнатите по случая обвинения са по чл. 253, ал. 5 от НК - за извършено тежко умишлено престъпление против финансовата система.
МВР издирва пълномощника на фирмите
Георги Христов Георгиев от Варна бе обявен вчера за издирване от зам.-шефа на пловдивската полиция комисар Георги Т. Георгиев. Въпреки че търсеният от МВР мъж се води на адрес във Варна, живеел предимно в Пловдив. Пълномощник е на повечето от българските фирми, чрез които са ощетени чуждите дружества във Франция. Варненецът не е бил мозък на схемата, но е събирал изтеглените в брой пари срещу процент.
След акцията - благодарност от посланик
Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан дойде в Пловдив, за да благодари лично на разследващите органи за разкритата схема за пране на пари. Сумите били теглени в брой от октомври до 30 декември 2015 г. от 10 банкови клона. Главният прокурор Сотир Цацаров поискал разкриване на банкова тайна, за да се разкрият незаконните операции. Уведомени били дипломатическите представителства на засегнатите от аферата държави.