След Йордановден – и жени се хвърлиха в морето

Животът

07-01-2016, 15:05

Снимка:

Varnautre.bg/Ивайло Борисов

Автор:

Милена Радойчева

Всичко от Автора

Дамите се подсилиха с гроздов сок и чай с ром

Ден след като 46 смелчаци се хвърлиха в ледените води на морето, за да извадят Богоявленския кръст, примера им последваха две млади жени от Варна. Дамите се разсъблякоха на плажа до първа буна и смело се гмурнаха в морето в близост до група лебеди. Там се задържаха за минути, като едната от тях се престраши и повтори къпането.

Като силен мотиватор за екстремното преживяване двете варненки посочиха традициите, които повеляват ден след като мъжете се хвърлят в морето за здраве, същото да направят и жените. А донякъде стимул се оказа и преполовена бутилка, както се изразиха те – с гроздов сок.

"Прочетохме за този обичай и решихме да го направим. Случва ни се за първи път, но със сигурност няма да е последен", казаха Румина и приятелката й Ваня, която се оказа именичка. По този повод Румина предложи на екипа ни да опита от алкохолната напитка, а в допълнение разкри, че имат и чай – с ром.

Първоначално дамите мислели да се изкъпят в близост до Топлата вода, но заради къпещите се там няколко мъже променили намеренията си. Именичката Ваня сподели, че преживяването не е чак толкова страшно, стига да не се задържиш дълго време във водата.

"Толкова е студено в морето, че като излезеш навън дори и под дъжда и силния вятър, ти е по-топло", каза именичката Ваня. Тя и Румина не пожелаха да кажат с какво се занимават, но споделиха, че са любителите на силните усещания и обожават да обикалят по планини. След къпането си двете приятелки побързаха да се облекат. Румина и Ваня се надяват ритуала да им донесе много здраве и късмет през цялата година.

На днешния празник, който е наричан и Женски водици, се къпят младоженките и момиченцата, които са се родили през годината. Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, къпят се именниците, сгодените ергени и моми. Обредът завършва с богато угощение в дома на окъпания и с размяна на подаръци. Св. Иван се приема като покровител на кумството и побратимството и затова на празника се извършва обичай "хващане на аратлици"- побратимяване на мъже. На този ден черпят именниците - Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Ивайло(а), Иво, Йоан (а), Йонко (а).