Сорос: Китайската валута създава световен проблем

Свят

07-01-2016, 14:48

Снимка:

front.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Глобалните пазари са пред криза, сходна на 2008-а, смята милиардерът

Глобалните пазари са изправени пред криза и инвеститорите трябва да са много предпазливи. Това заяви милиардерът Джордж Сорос на икономически форум в Шри Ланка във вторник, цитиран от Bloomberg. Китай се бори да намери нов модел на растежа и девалвацията на неговата валута създава проблеми за останалия свят. Връщането към положителни лихвени проценти е предизвикателство за развиващия се свят, каза Сорос, добавяйки, че текущата среда има сходства с 2008 година.


Световните валутни, фондови и стокови пазари са под напрежение през първата седмица на новата година, като спадащият юан добавя тревоги за силата на китайската икономика, която прави преход от инвестиции и промишлено производство към потребление и услуги. Почти 2,5 трлн. долара бяха заличени от стойността на световните капиталови пазари тази година до сряда, като загубите се задълбочиха в Азия във вторник, като спадът на китайските книжа спря търговията за остатъка от деня. "Китай е основният проблем", казва Сорос. "Бих казал, това е равносилно на криза. Когато гледам финансовите пазари, има сериозно предизвикателство, което ми напомня кризата, която имахме през 2008-а."


Сорос, чийто хедж фонд спечели средно около 20% годишно от 1969 до 2011 година, има нетно богатство от около 27.3 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Той започна своята кариера в Ню Йорк през 50-те и спечели репутация за инвеститорските си способности през 1992-а, когато спечели 1 млрд. долара със залог, че Великобритания ще бъде принудена да девалвира паунда.


Показателите за волатилност растат тази година. Индексът на страха - Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX), се увеличи с 13%. Индексът Nikkei Stock Average Volatility Index, който измерва цената за хеджиране на японските акции, се увеличи с 43% през 2016 и индексът на Merrill Lynch за очакваните ценовите колебания на ДЦК нарасна с 5,7%.