Вл.Чуков: Петима от лидерите на ДАЕШ са в Германия

Тази миграционна вълна е безпрецедентна, обобщи в исторически план арабистът

Петима от лидерите на Б-отбора на ИДИЛ в момента са на територията на Германия заедно с останалите бежанци и изпълняват своята програма под прикритието на обикновени мигранти, заяви по БНТ арабистът Владимир Чуков. Имената на 23-ма от водачите на втория ешалон на ДАЕШ били публично оповестени още преди Нова година и точно по времето, когато в Германия бяха получени сигнали за готвени кървави атентати."Зад този над 1 милион бежанци няма как да не се промушат такъв тип елементи. Това е един процес, който не само трябва да се наблюдава, а да му се противодейства, тъй като това са престъпници, терористи", заяви експертът.


Вълната от насилие над германските жени от страна на мигранти ще отеква още дълго не само на територията на страната, а и в цяла Европа, каза още Чуков. Сегашните мигранти в Германия и в повечето европейски страни преживяват огромен шок и няма как интеграцията им в обществото да стане лесно и безпроблемно. В Германия имаше още една бежанска вълна в началото на 90-те години, основно от Турция. Но тогавашната бежанска вълна е била повикана, защото страната е имала нужда от работна ръка, самопредлагана от хора основно от Турция и от Източна Европа, уточни той.


Ако погледнем историята на миграционните вълни в Европа, тази в момента е безпрецедентна. Тя не е предизвикана, а и общественото настроение не е настроено позитивно към преместване на подобна маса хора. Резонансът ще бъде с години напред, коментира проф. Чуков. По думите му противопоставянето на Иран и Саудитска Арабия е въпрос на вековна борба. Сблъсъкът между сунити и шиити е сблъсък на две форми на държавност, посочи проф. Владимир Чуков.